Hlavní obsah

Vaření bez plýtvání: Lednice vždy něco skrývá, i když se může zdát téměř vyjedená

Pořad Rodinka navštívila food blogerka Lucia Grigová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Snižování plýtvání je trendem poslední doby v rámci udržitelnosti a ohleduplného chování k přírodě i k našemu zdraví.

Článek

Food blogerka Lucia Grigová se na svém blogu i v knize Do poslednej omrvinky zaměřuje na zpracování surovin do jídel bez zanechávání zbytečného odpadu. Nejen že odpad jako slupky a odřezky kompostuje, ale vše, co se dá alespoň zčásti využít pro přípravu dalšího pokrmu, zpracuje. Podle jejích slov jde především o to učit se, jak se zbytky zacházet a znát recepty, do kterých lze zbylé potraviny, ať už vařené či syrové, ještě použít. „Občas nastane situace, že zkrátka nějaký zbytek zůstane. Ať už je to zbytek vařených brambor, vařené rýže, pečené maso, případně starší pečivo. To jsou všechno suroviny, které je trochu problematičtější spotřebovat,“ popisuje hlavní cíl svého blogu, který je plný rad a tipů, co se zbylými surovinami, Grigová.

Blogerka přišla s nápadem vaření bez plýtvání po nastoupení na mateřskou dovolenou, kdy začala více vařit a tím si i uvědomovat, kolik zbytků může při vaření zůstat. A protože vaří i pro děti, je její blog i inspirací, jak vařit právě pro ně a jak je naučit nebýt v jídle přílišně vybíraví. Důležité je samozřejmě jít dětem příkladem. „Děti vidí jeden odpadkový koš na směsný odpad, potom vidí koš na plasty, koš na papír, do kterého zároveň dáváme i sklo a poté třídíme. No a samozřejmě vidí i již zmiňovaný kompostér. Ten považuji za velmi přínosnou věc v domácnosti. Když jsme ho neměli, tak v koši končilo téměř dvojnásobně více odpadu,“ říká blogerka.

V úvodním videu najdete, kromě rozhovoru o snižování plýtvání s Luciou Grigovou, i tip na dva recepty, ve kterých jsou ingrediencemi zbytky. Inspirujte se receptem na sladké pečené muffiny ze zbylého ovoce nebo receptem na tuňákovou pomázanku.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované