Hlavní obsah

Variantu vlády s Okamurou osobně nevylučuji, říká Faltýnek

Rozhovor s Jaroslavem Faltýnkem.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Babišova pravá ruka líčí scénáře, pokud sociální demokraté v referendu nepodpoří koaliční vládu ANO a ČSSD.

Článek

Pokud předseda ČSSD Jan Hamáček ve vnitrostranickém referendu neuspěje s návrhem koaliční vlády, bude pro hnutí ANO opět tématem už jednou domlouvaná spolupráce s komunisty a hnutím SPD Tomio Okamury.

„Já za sebe tu variantu nevylučuji,“ řekl v rozhovoru pro Seznam jeden z hlavních vyjednavačů koaličního kabinetu a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Jeho věta má ale okamžité pokračování: „Věřím tomu, že debata s ČSSD dopadne dobře.“

Případný návrat k SPD by podle Faltýnka byl časově velmi náročný, protože ANO a SPD se prý rozešly v důležitém postoji k Evropské unii.

„ANO má zásadní problém s možností pořádat referendum o vystoupení z Evropské unie. Tady jsme se prostě neshodli. Museli bychom se vrátit znovu na začátek těch debat a to by podle mého bylo časově náročné,“ řekl Jaroslav Faltýnek.

I když nejbližší spolupracovník Andreje Babiše v rozhovoru především opakovaně sděluje víru, že vláda se sociálními demokraty vyjde, líčí i postup vedoucí k předčasným volbám, jejichž termín vidí až v příštím roce.

„Pokud by to nevyšlo, bylo by dobře, aby se potkali předsedové parlamentních stran, jestli jsou schopní se vůbec dohodnout, že by mimořádné volby byly společně s evropskými příští rok na jaře,“ uvedl.

Video: S komunisty o misích by měla jednat i Šlechtová

Jaroslav Faltýnek hovoří o podmínkách, které vládě kladou komunisté.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Přestože vedle referenda je dalším problémem personální složení vlády - zejména proto, že v ČSSD panuje kolem nominace pěti ministrů napětí a své představy se snaží prosadit i komunisté - Faltýnek nechce být příliš konkrétní.

Například v odpovědi na případnou nominaci někdejšího ministra Rusnokovy vlády Miroslava Tomana na post ministra zemědělství, která budí rozpaky mezi členy ČSSD.

„Pokud se týká Mirka Tomana, je to člověk, který ministra zemědělství dělal. Byl i státním tajemníkem na tom úřadě, za mě to je člověk, který tomu rozumí,“ říká Faltýnek, jenž byl řadu měsíců jedním ze stíhaných v kauze Čapí hnízdo, ale policie nedávno jeho vyšetřování ukončila.

Video: Faltýnek o kauze Čapí hnízdo

Faltýnek o kauze Čapí hnízdo: Stěžovat na policii si patrně nebudu. Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Celý rozhovor s Jaroslavem Faltýnkem najdete na začátku tohoto článku.

Reklama

Doporučované