Hlavní obsah

Varovali jsme vládu, ta nás ale neposlechla, říkají indičtí vědci o mutaci

Foto: Profimedia.cz

Indie aktuálně patří mezí nejzasaženější státy světa, v pátek v zemi přibylo přes 400 tisíc nově nakažených a zemřelo přes 3200 lidí.

Reklama

Vědecká poradní skupina indické vlády podle svých členů varovala indický kabinet už během března před novou nakažlivější variantou covidu-19. V zemi přesto mezitím proběhly náboženské oslavy, demonstrace nebo volební mítinky.

Článek

O opakovaných varováních vlády informuje s odkazem na pět vědců z poradní skupiny agentura Reuters. Podle nich indická vláda i přes výzvy poradní skupiny nijak nezpřísnila protiepidemická opatření a v zemi tak od března proběhly například náboženské oslavy nebo volební mítinky strany premiéra Naréndry Módího i opozice. Na jaře také pokračovaly demonstrace indických farmářů proti vládní zemědělské politice.

Druhá nejlidnatější země světa tak momentálně čelí druhé vlně pandemie, která místní zdravotnictví dostala na hranici možností. Za posledních 24 hodin přibylo v Indii přes 400 tisíc nově nakažených, celkem už v zemi zemřelo nejméně 212 tisíc lidí, podle odborníků jsou ale reálná čísla mnohem vyšší.

O nové variantě jako první informovali vládu členové Konsorcia pro genetiku SARS-CoV-2 (INSACOG), které vzniklo koncem prosince právě na pokyn šéfa indického kabinetu Módího. Fórum vědců má za hlavní úkol detekci možných mutací covidu-19, k čemuž má pomoci deset národních laboratoří, které jsou součástí konsorcia.

Podle jednoho z pracovníků, který si podle Reuters přál zůstat v anonymitě, konsorcium vládě předalo informace včas. Jestli se ale dostaly až k premiérovi, podle agentury není jasné, skupina vědců je totiž ve spojení pouze s jedním z poradců kabinetu. Vědci z INSACOG měli poprvé variantu viru B.1.617, známou jako indická mutace, objevit už v únoru, řekl Reuters ředitel státního ústavu pro biologické vědy a člen INSACOG Ajay Parida.

INSACOG měl následně o svém objevu informovat Národní středisko pro kontrolu nemocí (NCDC) spadající pod ministerstvo zdravotnictví ještě před 10. březnem. Konsorcium mělo ve své zprávě varovat, že nová mutace se může v některých částech země velmi rychle šířit a stát se dominantní variantou viru. NCDC měla informace následně předat ministerstvu zdravotnictví.

Ve stejnou dobu měl INSACOG začít připravovat návrh mediálního prohlášení pro ministerstvo zdravotnictví. Podle agentury Reuters obsahoval například informace, že vědci novou mutaci objevili u patnácti až dvaceti procent vzorků ve státě Maháráštra. Dále mělo prohlášení zmínit, že nové mutace jsou „velmi znepokojivé“, protože mohou mnohem snadněji vstoupit do lidské buňky a čelit imunitní reakci lidského organismu.

Ministerstvo tyto informace médiím předalo 24. března, tedy téměř o dva týdny později. Mediální prohlášení ministerstva navíc ani neobsahovalo zmínku o znepokojení vědců. Resort zdravotnictví tehdy jen uvedl, že během rozsáhlého testování byly zjištěny „problematičtější“ varianty viru. Od konce března se denní počet testovaných téměř zdvojnásobil na aktuálních 1,9 milionu provedených testů denně.

Předseda vládního poradního konsorcia pro agenturu Reuters uvedl, že ho nedostatečná pozornost věnovaná jejich varování ze strany vlády znepokojila. „Politika musí být založena na důkazech, ne naopak,“ řekl virolog Shahid Jameel. „Obávám se, že vláda v tu chvíli nebrala vědu v úvahu. Jako vědci poskytujeme důkazy, dělání politiky je úkolem vlády,“ dodal Jameel.

Vláda ale nepřijala žádná opatření a nadále tak probíhala velká shromáždění, díky nimž se mohla nová varianta covidu-19 dále šířit. Denní nárůst nových případů se v zemi během měsíce zčtyřnásobil. V zemi mezitím probíhaly volební mítinky politických stran před komunálními volbami. V březnu také proběhla tradiční hinduistická pouť v rámci týden trvajícího svátku Kumbhaméla, kterého se měly podle místních médií zúčastnit miliony věřících. Desetitisíce farmářů také nadále v Novém Dillí protestovaly proti nové legislativě v zemědělství.

Podle některých odborníků byl ale nárůst počtu nových případů nákazy tak vysoký, že nelze obviňovat jen politické vedení země. „Nemá smysl obviňovat jen vládu,“ řekl Reuters další člen skupiny INSACOG Saumitra Das, mikrobiolog a ředitel Národního ústavu pro biomedicínskou genomiku.

Vládu ale kritizuje šéf Národního střediska pro kontrolu nemocí Sujeet Kumar Singh, který s ní měl jednat v polovině dubna. „Na schůzce bylo velmi jasně zdůrazněno, že pokud nyní nebudou přijata drastická opatření, bude příliš pozdě na to, abychom zabránili vysoké úmrtnosti,“ řekl Reuters Singh.

Singh měl před vládu předstoupit 18. dubna, o dva dny později promluvil k národu premiér Módí. Předseda vlády se ale ve svém projevu postavil proti zavedení plošného lockdownu, který je podle něj až poslední možnost v boji proti koronaviru. Během loňského dvouměsíčního lockdownu přišly podle deníku India Today miliony Indů o práci a opatření zdevastovala ekonomiku.

„Musíme zachránit zemi před lockdowny. Chtěl bych požádat státy, aby lockdowny využívaly jako poslední možnost,“ cituje Módího projev deník The Hindu. „Musíme se snažit, abychom se vyhnuli lockdownům a zaměřili se na lokální opatření,“ uvedl předseda vlády.

Regionální vlády indických států mají podle Reuters poměrně velkou volnost při určování protiepidemických opatření. Některé státy tak často jednají v rozporu s doporučeními vlády. Například v Maháráštře, druhém nejlidnatějším indickém státu, zavedla místní vláda úplný lockdown už 14. dubna.

Reklama

Související témata:

Doporučované