Hlavní obsah

Varování Íránu. USA posílají na Blízký východ letadlovou loď

USA poslaly letadlovou loď do vod na Blízkém východě. Chtějí tak varovat Írán.Video: Esther Beshirová, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy vyslaly letadlovou loď s bombardéry na Blízký východ. V úterý to potvrdil bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton i americký ministr obrany Patrick Shanahan. Loď má být reakcí na íránskou hrozbu. Podle íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa jde o další krok, který má donutit íránský lid změnit politiku země.

Článek

USA na Blízký východ poslaly údernou skupinu v čele s letadlovou lodí USS Abraham Lincoln. Plavidlo je už ve Středomoří, kde se nedávno účastnilo vojenského cvičení. Podle prohlášení Johna Boltona by loď měla zamířit na východ do Rudého moře a pak možná dále do Arabského moře nebo do Perského zálivu. V Perském zálivu Spojené státy v současnosti nemají žádnou letadlovou loď, uvedla agentura AP.

„Je to prozíravý přesun kapacit v reakci na náznaky reálné hrozby ze strany sil íránského režimu,“ napsal na svém twitterovém účtu Patrick Shanahan, který vyslání letadlové lodi a bombardérů na Blízký východ odsouhlasil kvůli íránské hrozbě. „Vyzýváme íránský režim, aby se zdržel veškerých provokací. Poženeme Írán k odpovědnosti za jakýkoli útok na síly USA nebo naše zájmy,“ dodal v dalším příspěvku.

Podle Johna Boltona Spojené státy válku nechtějí. Jsou ale plně připraveni odpovědět na jakýkoli útok, ať už ho provedou (íránské) islámské revoluční gardy, nebo íránské jednotky. Bez bližších podrobností informoval, že Spojené státy reagují na „četné znepokojující a eskalující náznaky a varování“. Proto chce Washington vyslat Íránu vzkaz, že jakýkoli útok na americké zájmy či zájmy amerických spojenců narazí na odpor. Podle anonymního zdroje agentury Reuters ale USA nepředpokládají bezprostřední útok z Íránu.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf agentuře Reuters sdělil, že nevěří, že by americký prezident Donald Trump chtěl válku s Íránem. Poznamenal ale, že „tým B”, do něhož zařadil Johna Boltona společně s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, by mohl Trumpa do konfliktu s Íránem dotlačit. Televize Al-Džazíra zase sdělila, že sankce Spojených států považuje za ekonomický terorismus.

USA nedávno zpřísnily sankce vůči Íránu ukončením tzv. prominutí sankcí pro země, které kupují íránskou ropu. To zásadním způsobem ohrožuje jeho ekonomiku, neboť produkce ropy klesla z 2,5 milionu barelů denně v roce 2017 na 1,3 milionu barelů za den. „Chtějí vyvíjet tlak na íránský lid a donutit ho změnit svou politiku. To je způsob, jakým Spojené státy jednaly posledních čtyřicet let,” sdělil Zaríf televizi Al-Džazíra.

Úsilí Trumpovy administrativy o zavedení politické a ekonomické izolace na Teherán začalo v loňském roce, kdy jednostranně odstoupila od jaderné dohody a dalších světových mocností sjednaných s Íránem v roce 2015. John Bolton zaujímá vůči Íránu tvrdý politický postoj. Přes jeho tvrzení o tom, že Írán nepodnikl žádné aktivity, které by měly vzbuzovat obavy, oficiální úřady Íránu před měsícem varovaly, že by mohlo dojít k zablokování Hormuzského průlivu ležícího právě v Arabském moři mezi Perským a Ománským zálivem. K jeho zablokování by podle íránských složek ozbrojených sil došlo ve chvíli, kdy by na zemi padl zákaz využívat této strategické vodní cesty.

Někteří američtí odborníci vyjadřují znepokojení nad Boltonovým zaměřením na Írán a poukazují na skutečnost, že už v minulosti byl Bolton v rozporu se stanovisky amerických zpravodajských služeb o Íránu, napsala agentura Reuters v pondělí.

Vyslání americké letadlové lodě na Blízký východ přichází v době zvýšeného napětí mezi Washingtonem a Teheránem. USA před měsícem zařadily íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací, což experti označili za výjimečný krok, neboť Washington dosud nikdy formálně neoznačil ozbrojené síly jiného státu za teroristickou skupinu. V reakci na to Írán označil za teroristickou organizaci americké ozbrojené síly.

Reklama

Doporučované