Hlavní obsah

„Konkrétní hrozba“ na letišti v Kábulu. Odejděte, varují diplomaté

Foto: Profimedia.cz

U letiště v Kábulu hlídkují vojáci Tálibánu. Ve čtvrtek tu při sebevražedném útoku zahynulo nejméně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků.

Reklama

Diplomaté ve svém varování hovoří o „specifické hrozbě“, a jejich výzva k opatrnosti je tak podle agentury DPA ještě naléhavější, než sobotní vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena.

Článek

Americké velvyslanectví v Afghánistánu varovalo občany USA, že má k dispozici důvěryhodné informace o hrozbě dalšího teroristického útoku u letiště v Kábulu, a důrazně jim proto doporučilo, aby tuto oblast okamžitě opustili.

Diplomaté ve svém varování hovoří o „specifické hrozbě“, a jejich výzva k opatrnosti je tak podle agentury DPA ještě naléhavější než sobotní vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena. Ten řekl, že další útok je během následujících 24 až 36 hodin „velmi pravděpodobný“.

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného západního činitele uvedla, že na letišti je nyní asi tisícovka civilistů, kteří ještě čekají na leteckou evakuaci.

Ve čtvrtek se u jedné z bran letiště v Kábulu odpálil sebevražedný atentátník, při explozi přišlo o život nejméně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků. Pentagon v sobotu oznámil, že americký bezpilotní letoun zabil dva osnovatele tohoto útoku z hnutí Islámský stát.

„Vzhledem ke konkrétní, důvěryhodné hrozbě by všichni američtí občané v blízkosti kábulského letiště… měli oblast letiště okamžitě opustit,“ luvedl zastupitelský úřad s odkazem na varování ministerstva zahraničí ve Washingtonu.

Podle agentury Reuters se po varování podstatně ztenčilo množství lidí, kteří se přes brány snaží na letiště dostat.

+10

Spojené státy dál pokračují s leteckými evakuacemi svých občanů a afghánských spolupracovníků z Kábulu poté, co moc v zemi převzalo hnutí Tálibán. Bílý dům uvedl, že v sobotu se podařilo za 12 hodin dostat do bezpečí dalších 2000 lidí, celkem se tak za uplynulé dva týdny podařilo evakuovat na 113 500 lidí.

Většina států už evakuační operace ukončila, v sobotu vypravila poslední evakuační letadlo z Kábulu Británie. Všechny zahraniční jednotky se podle dohody s Tálibánem mají z Afghánistánu stáhnout do konce srpna.

Pentagon v sobotu oznámil, že armáda USA zahájila stahování z letiště. Počet amerických vojáků se snížil na méně než 4000 z původních 5800. Zástupce Tálibánu dnes agentuře Reuters sdělil, že hnutí chce kontrolu nad letištěm od Američanů převzít rychle a že má dostatek technicky proškolených lidí, kteří budou schopni letecký přístav provozovat. „Čekáme na definitivní svolení od Američanů a pak zajistíme plnou kontrolu nad letištěm v Kábulu,“ řekl.

Reklama

Doporučované