Hlavní obsah
Online

Ledovka přešla, meteorologové však už opět varují – před středečním náledím

Meteorolog Petr Dvořák vysvětluje, kde může večer a v noci zenpříjemňovat život ledovka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V noci na středu hrozí podle varování náledí v celé republice

Článek

Výstraha meteorologů varující před ledovkou se naplnila. Od nedělního večera až do pondělního poledne komplikovala železniční dopravu a uzavřela některé lokální silnice.

V pondělí kolem poledne problémy pomalu ustaly, meteorologové však ihned přišli s novým varováním.

V noci na středu se může podle nich v celé zemi po dešti nebo po tání sněhu místy tvořit náledí. Mrznoucí srážky s tvorbou ledovky se někde objeví i ve čtvrtek, uvedl v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav.

"V noci na středu 5. prosince poklesnou teploty pod bod mrazu, mokré povrchy budou namrzat a na celém území ČR se místy vytvoří náledí," informovali meteorologové.

Kvůli mírnému větru a pozdějšímu poklesu teplot se náledí zřejmě méně často vyskytne na Moravě, ve Slezsku a v jižních Čechách. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro celou republiku od úterních 21:00 do středečních 10:00.

Meteorologové rozlišují mezi ledovkou a náledím, a to podle způsobu vzniku obou jevů. Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím kapek deště na povrchu země. Náledí vzniká též zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu. Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení.

Co se týče odcházející ledovky, byla jedna z nejhorších situací v okolí České Třebové, kde byl omezený provoz elektrických vlaků na hlavní trati z Čech na Moravu. Část spojů tak nabrala zpoždění v desítkách minut, jiné jezdily odklonem přes Havlíčkův Brod.

Kromě Českých drah se zpoždění spojů kvůli ledovce týkalo i soukromého železničního dopravce RegioJet.

Situaci jsme od nedělního večera sledovali v textovém přenosu:

  • Na dráze se situace uklidňuje

    Železničářům způsobila námraza na trolejích problémy hlavně u České Třebové na Orlickoústecku, kde museli kvůli tomu nahrazovat elektrické lokomotivy dieselovými. Část spojů na hlavní trati z Čech na Moravu v důsledku toho nabrala zpoždění v desítkách minut, jiné jezdily odklonem. Vedle Českých drah se zpoždění týkalo i soukromého dopravce RegioJet, který dokonce musel ranní spoj z Prahy do Košic odřeknout. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského byl po 10:00 elektrický provoz mezi Českou Třebovou a Zábřehem na Moravě obnoven a provoz vlaků by se měl stabilizovat.

  • Dodávka narazila do hospody

    Hasiči v noci na dnešek pomáhali uvízlým kamionům například v Jaroměřicích. V Moravské Třebové tahač s návěsem dostal pravděpodobně smyk a poškodil bok vozu, ale i svodidla. Ve Výprachticích se vzpříčil kamion s vlekem na zledovatělé silnici. Další kamion skončil svou jízdu v Gruně, kde část vozu skončila na silnici a část v příkopu. Dvě nákladní auta uvízla v Šedivci, po posypání vozovky a vyproštění obě odjela. V Koclířově ráno narazila dodávka do hospody. Hasiči pomocí navijáku auto z vrat objektu vyprostili.

  • Náledí na silnicích východních Čech

    V okolí Moravské Třebové jsou kvůli ledovce nesjízdné úseky silnic mezi Křenovem a Jevíčkem, Městečkem Trnávka a Křenovem, z Jaroměřic do Šubířova a z Jevíčka do Bělé u Jevíčka. Uzavřené jsou rovněž silnice kolem Poličky z Nedvězí na Trhonice, z Trpína na Hlásnici a z Vitějevsi do Svojanova a Bohuňova. Náledí je také na menších silnicích u Lanškrouna a Svitav, pod tíhou ledu se ohýbají stromy nad vozovku v okolí Žamberku a Ústí nad Orlicí. Na zbytky sněhu si řidiči musí dát pozor v Železných horách.

  • Uzavřená silnice na Pardubicku

    Kvůli silné ledovce uzavřeli silničáři v noci na dnešek silnici I/11 na Suchý vrch v Pardubickém kraji. „V této lokalitě se nacházejí vodní zdroje a my zde nemůžeme použít chemický posyp, který je účinný i v tomto počasí,“ uvedl technik údržby ze společnosti Sovis Pavel Jerie.

  • Popadané stromy na Liberecku

    Dopravu v Libereckém kraji zkomplikovaly dnes ráno popadané stromy. Do 08:00 zasahovali hasiči u téměř 30 takových událostí. Vyjížděli napříč celým krajem, nejčastěji ale na Českolipsku a Semilsku, uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.

    V horských oblastech Semilska a Jablonecka komplikovala provoz na silnicích nižších tříd zledovatělá či ujetá vrstva sněhu krytá posypem, vyplývá z informací na dopravním webu. Místy ráno mrholilo a teploty byly mezi nulou a třemi stupni Celsia, ve Frýdlantském výběžku bylo nad pěti stupni. Hlavní tahy jsou ale většinou jen holé a mokré po chemickém ošetření.

  • V potížích jsou i vlaky RegioJetu

    Námraza na troleji působí problémy také soukromému dopravci RegioJet. Jeho vlaky dnes nabíraly v některých případech až několikahodinové zpoždění. Ranní spoj z Prahy do Košic musel dopravce odřeknout.

    „Souprava totiž ještě nedojela ani do Prahy a je teprve na cestě," řekl ČTK mluvčí Aleš Ondrůj.

    Největší problémy měly vlaky mezi Zábřehem na Moravě a Českou Třebovou. „Museli jsme vlaky tlačit motorovými lokomotivami od ČD Cargo. Stejně tak jsme využili motorovou lokomotivu na vlaku do Brna mezi Českou Třebovou a Svitavami,“ řekl Ondrůj. V některých případech dopravce spojoval vlaky kvůli zpoždění do jednoho.

  • Námraza na troleji zastavila vlaky v okolí České Třebové

    Kvůli námraze na troleji nemohou jezdit elektrické vlaky z České Třebové ve směru na Olomouc a na Pardubice. Kolem 6:30 se železničářům podařilo zprovoznit alespoň jednu kolej ve směru na Brno. „Podmínky zatím ještě nejsou ideální a počasí stále umožňuje tvorbu námrazy, i když se ji snažíme odstranit,“ řekl ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty (ŠŽDC) Pavel Tesař.

    Problém se týká zejména rychlíků mezi Brnem a Prahou. Část spojů Českých drah nabrala kvůli počasí i více než hodinové zpoždění. Další spoje dráhy posílaly odklonem přes Havlíčkův Brod.

  • Na části cest v Královéhradeckém kraji leží sníh, na Rychnovsku hrozí náledí

    Na části silnic na Rychnovsku dnes hrozí náledí a na cestách ve vyšších polohách Orlických hor je slabá vrstva sněhu krytá posypem. Zbytky rozbředlého sněhu ležely dnes ráno na silnicích nižších tříd na Jičínsku a v Krkonoších. Ostatní silnice v Královéhradeckém kraji byly po dešti mokré a s opatrností sjízdné.

  • Na Svitavsku a Orlickoústecku ledovka uzavřela některé silnice

    Ve východní části Pardubického kraje se na silnicích často vyskytuje náledí. Na Svitavsku a Orlickoústecku jsou některé místní úseky zcela uzavřené. Lokálně jsou na vozovkách také zbytky sněhu, uvádějí silničáři. Problémy způsobila námraza i na železnici, podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavla Tesaře jsou hlavně u České Třebové.

    Tesař dnes před 7:00 Českému rozhlasu řekl, že námraza na trolejích způsobila problémy u České Třebové ve všech směrech: tedy na Brno, Prahu i Ostravu. Podle něj je námraza na trolejích souvislá, špatně se odstraňuje a navíc stále prší. Situaci podle něj zlepší počasí, během dne by se mělo oteplovat.

  • Na některých silnicích v Olomouckém kraji je ledovka

    Na nebezpečnou ledovku si dnes ráno musí dát pozor řidiči v Olomouckém kraji, který v neděli odpoledne zasáhly dešťové přeháňky a prochladlé vozovky začaly namrzat. Ledovka se vytvořila například na některých silnicích v okrese Šumperk. Velká opatrnost je na místě i při řízení automobilů v ostatních částech Olomouckého kraje. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

  • Jihomoravský kraj se nejhoršímu vyhnul, úrazů bylo nadprůměrně

    Na jižní Moravě je nad nulou, řidičům ledovka příliš starostí nenadělala. Za celou noc evidují policisté asi pět nehod, všechny bez zranění. „Ve vyšších oblastech se může stát, že někdo sjede do příkopu,“ řekl Seznamu policejní mluvčí Pavel Šváb. Hlavní tahy jsou sjízdné, i přesto by měli být řidiči opatrní. Úrazů ale bylo více než obvykle. Nejčastěji museli doktoři ošetřovat zlomená zápěstí a poranění ruky, uvedl Radek Veselý z brněnské Úrazové nemocnice.

  • Silnice na Vysočině jsou kvůli ledovce sjízdné s opatrností

    Na Vysočině v noci na dnešek pršelo, silnice jsou kvůli ledovce sjízdné se zvýšenou opatrností. Nejpostiženější je Žďársko, problémy jsou však i jinde. Zavřená je několik kilometrů dlouhá silnice třetí třídy mezi obcemi Police na Třebíčsku a Vysočany na Znojemsku, kam se v noci nedostal ani sypač, řekl ČTK dispečer krajské správy Roman Hubený. Hlavní tahy jsou po ošetření mokré, na silnicích nižších tříd je zledovatělá vrstva sněhu posypaná drtí. Výstraha meteorologů před silnou ledovkou platí do dnešního poledne.

  • Zledovatělý sníh i mlhy komplikují sjízdnost na Bruntálsku

    Zledovatělý sníh, mlhy i silný vítr mohou dnes působit problémy řidičům na Bruntálsku, silnice jsou tam sjízdné se zvýšenou opatrností. Především ve vyšších polohách na komunikacích ošetřovaných inertním posypem může ležet zledovatělá vrstva sněhu. Vyplývá to z informací silničářů. Hlavní tahy v kraji jsou ale většinou holé a mokré, převážně sjízdné bez většího omezení. Meteorologové dnes očekávají na většině území občasný déšť nebo přeháňky, zpočátku i mrznoucí a může se tak i nadále tvořit ledovka.

  • Na jižní Moravě se kvůli namrzlým silnicím zpožďují některé linky

    Ledovka způsobila na jižní Moravě kalamitu v dopravě, kritická je situace hlavně v západní části kraje. Autobusové linky mají zpoždění až 30 minut, regionální vlaky do deseti minut, uvedla ráno na svém webu společnost Kordis, která je koordinátorem integrovaného dopravního systému v kraji. Před ledovkou varují také silničáři, většina silnic druhých a třetích tříd je sjízdná jen se zvýšenou opatrností, dálnice jsou mokré po chemickém ošetření.

    Kalamita zasáhla podle Kordisu v podstatě celý kraj. Největší potíže byly nad ránem v částech Brněnska, Vyškovska a Blanenska, například na Drahanské vrchovině, kolem Tišnova, Černé Hory a Boskovic a místy i na Znojemsku.

  • Ledovka na Jindřichohradecku

    Silnice na Jindřichohradecku jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, mrholí a tvoří se tam náledí a ledovka. Ostatní silnice v Jihočeském kraji jsou sjízdné. Na Jindřichohradecku vyjíždělo mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní 15 aut silničářů, v ostatních jihočeských okresech silničáři nevyjížděli. Teploty v kraji se aktuálně pohybují od minus jednoho stupně do plus sedmi, je převážně zataženo s dešťovými přeháňkami. Podle meteorologů bude oblačno až zataženo s občasným deštěm po celý den.

  • Kdo nemusí, ať nevyjíždí

    Silnice na Orlickoústecku a Svitavsku jsou sjízdné jen s velkou opatrností. „Kdo nemusí, ať nevyjíždí,“ uvedl mluvčí policie Ondřej Zeman. Podle silničářů si řidiči musejí dát kvůli ledovce pozor i na Hlinecku v okrese Chrudim.

  • Nehoda u Poličky

    Vpodvečer policie vyjela i k nehodě v Poličce na Svitavsku, kde auto na zledovatělé silnici narazilo do dopravního značení. „Zatím nemáme hlášenou žádnou nehodu s vážnými následky,“ řekl mluvčí policie Ondřej Zeman.

  • Předpověď uklidňuje

    Od pondělka podle Petra Dvořáka žádné nebezpečí ze zimního počasí hrozit nebude.

    „V příštích dnech se oteplí natolik, že teploty budou kolem 10 stupňů nad nulou,” uvedl meteorolog.

  • Jak vysoké je nebezpečí

    Kromě extrémního nebezpečí, které je vyhlášeno pro Vysočinu a Pardubický, Jihomoravský a Olomoucký kraj, má vysoký stupeň nebezpečí pak výstraha vyhlášená například ve Zlínském kraji, na Jihlavsku, Jindřichohradecku, Znojemsku a v dalších okresech.

    Nízký stupeň nebezpečí se týká například Libereckého, Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

    Žádná z výstrah není vyhlášena pouze v krajích Plzeňském, Karlovarském a v Praze.

  • 100 vozidel údržby jezdí po Vysočině

    Silničáři na Vysočině mají v terénu asi 100 vozidel údržby. „Déšť sůl ze silnic neustále smývá, je nutné projíždět okruhy znovu,“ řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Aleš Hubený.

    Podle mluvčí policie Stanislavy Miláčkové zatím není v kraji zvýšený počet nehod, sjízdnost je ale komplikovaná ve všech okresech, nejvíc na Žďársku. I když se mírně otepluje, déšť na prochladlém povrchu namrzá.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy