Hlavní obsah

Varování: V Africe by mohla pandemie koronaviru trvat i několik let

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Světová zdravotnická organizace nyní předpovídá, že by na africkém kontinentu během prvního roku mohlo na nákazu koronavirem zemřít až 190 000 lidí.

Článek

Nemoc covid-19 nedělá výjimky a dopadům panující pandemie tak neunikne ani Afrika. Světadíl k pátečnímu dni hlásí více než 54 000 případů nákazy koronavirem, přes 2000 úmrtí a přibližně 18 400 uzdravených pacientů, jak uvádí web Africanews odkazující na Univerzitu Johnse Hopkinse. Nejhůře zasaženým státem je Jihoafrická republika, kde počet nakažených již přesáhl hranici 8000.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala tento týden studii, ve které odborníci předpovídají až 44 milionů nakažených během prvních 12 měsíců od vypuknutí pandemie i na africkém kontinentu. Takový scénář může odstartovat selhání ochranných opatření, informuje deník Guardian. Pro africké země, kde je na milion obyvatel k dispozici přibližně devět lůžek na oddělení intenzivní péče, to představuje obrovskou hrozbu. Počet mrtvých by se v takových podmínkách mohl vyšplhat až na 190 000 a koronavirová nákaza by mohla na africkém území přetrvávat i několik let.

„Covid-19 by se mohl stát stálým jevem v našich životech po dobu několika příštích let. Aby tato situace nenastala, musely by mnohé vlády v různých regionech zaujmout proaktivní přístup. Musíme testovat, sledovat, izolovat a léčit,“ sdělila ředitelka WHO pro africký region, kam spadá celkem 47 afrických zemí, Rebecca Moeti. Výzkum, který organizace provedla, se týkal především jich. „V některých zemích vidíme převážně šíření nákazy v komunitách, to by mohlo dosáhnout svého vrcholu za 4 až 6 týdnů, pokud se s tím něco neudělá.“

Mnoho afrických zemí i jednotlivé komunity na jejich území už se stačily izolovat a zavést různá opatření, která podle všeho zatím fungují a virus se podařilo částečně zpomalit. Přesto nejde s jistotou mluvit o vysoké účinnosti těchto kroků a mezi lidmi panují spíše obavy. Ty se týkají zejména počtu testovaných obyvatel kontinentu. Počet provedených testů představuje jen malý zlomek a reálná čísla nakažených by tak mohla být mnohem vyšší, než se nyní uvádí.

Příkladem již odhalených chybných dat může být například Somálsko, které bylo nuceno zásadně změnit své evidované statistiky poté, co se ukázalo, že země nezaznamenala několik stovek úmrtí s koronavirem. Obavy panují také třeba v případě Tanzanie, která je podezřívána ze zamlčování závažnosti situace na jejím území kvůli ochraně tamního prezidenta Johna Magufuliho, který odmítl zakázat velká shromáždění a bohoslužby. Země tak oficiálně uvádí 480 potvrzených případů nákazy na svém území.

Provádění testů v Africe má ale mnohem zásadnější zádrhel než případnou nevoli; není jich zde dostatečné množství - stejně jako jiných důležitých prostředků v boji proti koronaviru, třeba mýdla. S tím se snaží pomoci různé organizace, ale i nejbohatší Číňan Jack Ma, který na pomoc africkým zemím poslal už velké množství zdravotnického materiálu. Situace v nemocnicích na kontinentu ale stále zůstává vážná, například v polovině měsíce dubna bylo v Jižním Súdánu, kde žije přibližně 11 milionů lidí, více viceprezidentů (5) než plicních ventilátorů.

Reklama

Doporučované