Hlavní obsah

Varování z Německa. Může přijít větší vlna uprchlíků než v roce 2015

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Německý ministr vnitra Horst Seehofer vyzývá k rozsáhlejšímu využívání kontrol na vnějších hranicích Evropské unie.

Článek

Situace na řeckých ostrovech začíná být dramatická. Po návštěvě v Řecku a Turecku ve čtvrtek a pátek varuje německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) před ještě větší uprchlickou vlnou, než jaké Evropa čelila v roce 2015. Tehdy jen do Německa přišlo 890 tisíc lidí hlavně z Afriky a Asie.

„Musíme víc pomoci našemu partnerovi s kontrolami na vnějších hranicích EU. Nechali jsme to na nich příliš dlouho,“ řekl Seehofer v rozhovoru pro německý list Bild am Sonntag a dodal: „Pokud tak neučiníme, uvidíme vlnu uprchlíků jako v roce 2015, možná dokonce větší.“

Seehofer ve zmíněném rozhovoru také podotkl, že k jednáním s Tureckem a Řeckem má plnou podporu německé kancléřky i nové předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen.

Státy Evropské unie nyní těží z paktu s Tureckem, které je největší hrází proti příchodu nelegálních migrantů do Evropy. Turecko za to od Unie v rámci paktu z roku 2016 získává šest miliard eur, především díky této smlouvě se podařilo zastavit dosud největší uprchlickou vlnu ve zmíněném roce 2015.

„Turecko přijímá uprchlíky hodně. Chci s ním dále posílit spolupráci,“ cituje Seehofera list Welt am Sonntag.

Seehofer přiznal, že pokud jde o otázku, zda platit Turkům více za to, že bude přijímat uprchlíky na svém území, tak ta není v jeho kompetenci a ani možnostech. Připustil, že Německo o této otázce bude vést rozhovory s dalšími státy EU.

Zadržení a propašovaní: stejný počet

Nová čísla o letošní migraci ukazují, že do EU se daří dostat zhruba stejnému počtu migrantů, jako se jich podaří zadržet. Turecká pobřežní stráž letos do konce září ve svých výsostných vodách zadržela přes 38 tisíc lidí (a zatkla přitom 56 převaděčů). Mezinárodní organizace pro migraci zase uvádí, že podobnému počtu – přes 39 tisíc uprchlíkům – se do září podařilo proniknout z Turecka přes Egejské moře na řecké ostrovy.

Podle tureckých úřadů pobřežní stráž letos řešila na moři 1115 případů nelegální migrace, vůbec nejvíc jich bylo v září. V porovnání s loňským rokem je to dvojnásobek.

Turecko je pro migranty z Blízkého východu a Asie klíčovou tranzitní zemí při jejich cestě do Evropy a letos jejich počet setrvale roste. Zatímco loni do konce září připlulo do Řecka necelých 24 tisíc lidí, letos jich je o 60 procent více. Naproti tomu výrazně poklesl počet migrantů, kteří připlouvají do Itálie a Španělska.

Reklama

Doporučované