Hlavní obsah

Varovné cedule nestačí. Klokani svými drápy v Austrálii způsobují hluboká zranění pro kus mrkve

Cedule varující před klokany nestačí. Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Škrábance, ale také vcelku hluboké rány na rameni, zádech, hrudi či břiše. I takové památky si nyní turisté vozí z jihovýchodu Austrálie. Tamním průvodcům však slouží jako výstraha pro další nepozorné návštěvníky, kteří nedbají zákazů krmení a varování před tím, jak nebezpeční mohou klokani být.

Článek

Na Facebooku se objevily fotky zranění turistů, kteří navštívili park Morisset v laguně Awaba na jihovýchodě Austrálie, často navštěvovaný pro hojný výskyt oblíbených klokanů. Právě tito vačnatci jsou ale za zranění zodpovědní. Informovala o tom agentura Reuters.

„I když jsou klokani roztomilí, jsou také schopní člověka zranit,” vysvětluje pro BBC místní průvodce Greg Piper, který fotky zranění turistů pořídil.

Průvodkyně Shane Lewis používá fotky jako výstrahu pro další návštěvníky parku, aby jim ukázala, jak nebezpečná mohou tato divoká zvířata být.

Turisté v Awabe ignorují varovné cedule a krmí klokany mrkví. Zvířata, zvlášť pak dospělí samci, mají ale často tendenci být agresivní, když svoji oblíbenou, přesto však pro ně nezdravou „dobrotu” vidí.

„Jeden z těch velkých na mě zaútočil a všichni se naráz strašně vyděsili. Lidé popadli děti a začali utíkat,” popisuje svůj zážitek návštěvnice parku Anita Bielaszka.

„Nechci vinit turisty - opravdu je to spíš záležitost toho, aby byli lépe poučeni,” říká průvodce a autor fotek s tím, že by chtěl mít v oblasti více varovných cedulí, i se zákazy krmení, ve více jazycích. Park týdně navštíví na tři tisíce lidí.

Zatím ale převažují spíše lákadla na cestovních blozích, které popisují klokany jako „rozkošná zvířata krotká dost na to, abyste si s nimi udělali i fotku”.

Krmení klokanů mrkví je pro ně samotné nezdravé, i když jde o zeleninu. Mrkev má vysoký obsah cukrů, což může u zvířat vyvolat i smrtelné choroby. Navíc se jedná o vačnatce, kteří se živí pastvou, tudíž turisté krmením narušují jejich přirozené chování.

Britský deník The Independent dokonce napsal, že někteří návštěvníci parku krmí klokany jídly z McDonald's a KFC.

„Lidé nerozumí tomu, že to jsou divoká zvířata, a tak se s nimi musí i zacházet,” dodává průvodce v parku Greg Piper a radí, aby se turisté vyhýbali hlavně dospělým samcům, „jsou vysocí a ohromě silní v hrudi, v podstatě to vypadá, jako by chodili do posilovny”.

Reklama

Doporučované