Hlavní obsah

Varšava chtěla špeha u Jourové. Personální obchod měl vyřídit Babiš

Foto: Profimedia.cz

Premiéři Česka a Polska při summitu V4 v Praze.

Reklama

Člověk za člověka. To je obvyklá výměna mezi státy při formování kabinetů nových eurokomisařů. Na povrch se teď ale dostaly detaily o obchodu mezi Andrejem Babišem a Mateuszem Morawieckým. Poláci se podle Radiožurnálu snažili dostat svého člověka do blízkosti české komisařky, která má pod lupou polské reformy justice. Věra Jourová to odmítla. „Rozhodla jsem se ponechat si stávající kabinet,” napsala Seznam Zprávám.

Článek

Varšava se snažila do kabinetu české místopředsedkyně Evropské komise dosadit svého člověka. Polák v týmu Věry Jourové měl být loajální vládnoucí konzervativní straně Právo a spravedlnost, jejíž justiční reformy komisařka tvrdě kritizuje. Na starosti má dodržování unijních hodnot.

Personální obchod přitom původně navrhl český premiér Andrej Babiš, když se snažil pro Česko získat vlivné místo v kabinetu polského komisaře pro zemědělství.

Babiš se měl na polského premiéra Mateusze Morawieckého obrátit se žádostí o pozici v kabinetu Janusze Wojciechowského. Podobné výměny mezi státy jsou při formování administrativy nové Komise obvyklé.

Původně za to Babiš nabízel, že v kabinetu Jourové zůstane jako dosud pracovat Polák Wojtek Talko. Ten už pro Komisi pracuje devět let. Morawiecki ale trval na výměně Talka za člověka, který by hájil zájmy současné polské vlády.

„Šlo o člověka, který by byl z polského pohledu prověřený a který by byl loajální ke straně Právo a spravedlnost. Pokud by se stal členem kabinetu, ohrozilo by to věrohodnost Věry Jourové v jejím snažení chránit principy právního státu v Polsku,“ cituje Radiožurnál svůj zdroj. Zprávu už převzala polská média.

„Nechala jsem si stávající kabinet”

Vlivná pozice Varšavy v portfoliu Jourové by byla pro polské konzervativce klíčovou pro ovlivňování postupu vůči jejich kritizovaným reformám soudnictví. Členové kabinetů mohou ovlivňovat rozhodování Komise a mají přístup k důvěrným informacím.

Jourová ale podle rozhlasu Babišovu žádost o personální výměnu odmítla a Talka si v týmu ponechala. „Měla jsem několik stovek žádostí o přijetí do kabinetu, mezi nimi i polské. Rozhodla jsem se ponechat si stávající kabinet,” napsala na dotaz Seznam Zpráv česká komisařka.

Foto: Profimedia.cz

Polský premiér Mateusz Morawiecki, v popředí premiér Andrej Babiš.

Mezi novináři se od začátku spekuluje o možnosti polského pokusu hájit reformy skrze Andreje Babiše. S Morawieckým ho totiž pojí vřelé vztahy. Jourová ve čtvrtek popřela, že by po ní Babiš chtěl vstřícnější postup vůči Polsku a Maďarsku.

Babišovo lobbování?

„Ze strany pana premiéra Babiše jsem nezaznamenal žádné takovéto intervence, samozřejmě o situaci v Polsku a Maďarsku jsme hovořili několikrát, a to bylo vždy z mé iniciativy, protože vím, že pro Visegrád jde o důležitou a citlivou agendu,” uvedla místopředsedkyně Komise na dotaz Hospodářských novin.

Jourová polské reformy kritizuje. Vládu ve Varšavě dokonce v prosinci vyzvala k zastavení přijímání nového disciplinárního zákona přezdívaného „náhubkový”. Ten má umožnit efektivně trestat nebo odvolávat soudce zpochybňující nezávislost nově zreformované justice.

Do české eurokomisařky se při středeční debatě v Evropském parlamentu ostře pustili poslanci polských konzervativců. Jourová se chce se zástupci polské vlády setkat na konci ledna. Nabízí tak dialog, zároveň ale Komise v týdnu poslala návrh na předběžné opatření Soudního dvora Evropské unie. Komisaři chtějí, aby soud zmrazil polskou disciplinární komoru rozhodující o trestání soudců.

Spektakulární obrat?

Zpráva o „špehovi u Jourové” přichází ve chvíli, kdy se podle německého deníku Die Welt tvoří nová politika Evropské komise vůči státům Visegrádské skupiny. Má být tvrdá v otázkách právního státu, ale zároveň s V4 povede strukturovaný dialog, jehož cílem je vzájemný respekt a uvolnění napětí uvnitř EU.

O restartu ve vztazích mezi V4 a Bruselem podle německého deníku mluvil dlouze o víkendu s předsedkyní Komise Ursulou von der Leyenovou nový rakouský kancléř Sebastian Kurz. Podrobněji se budeme tématu věnovat odpoledne v pátečním vydání Středoevropského deníku.

Reklama

Doporučované