Hlavní obsah

Varšava nepřímo vyloučila Huawei z rozvoje 5G, inspirovala se v Praze

Foto: Sławomir Kamiński/Agencja Gazeta, Reuters

Americký viceprezident Mike Pence na tiskové konferenci s polským prezidentem Andrzejem Dudou.

Reklama

Politický základ pro vyloučení čínské společnosti Huawei z vývoje sítě 5G v Polsku – tak polská média hodnotí deklaraci, kterou ve Varšavě s polským premiérem Mateuszem Morawieckým podepsal americký viceprezident Mike Pence. Dokument přitom vychází ze závěrů konference, která se v květnu konala v Praze. Podle Pekingu jde o diskriminaci.

Článek

Jedna stránka a na ní obecně popsané podmínky, na jejichž základě se má rozvíjet síť páté generace. V pondělní polsko-americké deklaraci sice není ani slovo o Huawei či jiné čínské firmě, přesto vysílá do Pekingu jasný signál: Polsko je o krok blíž k vyloučení Huawei z podílu na rozvoji technologie 5G v zemi.

Vliv pražské konference

Poláci a Američané se v dokumentu zasazují o cíle tzv. Pražských návrhů, tedy opatření navržených na konferenci, která se konala letos v květnu v Černínském paláci na Hradčanech. „Pražské návrhy jsou důležitým krokem pro vypracování společného přístupu k bezpečnosti sítě 5G a zajištění bezpečného a dynamického rozvoje sítě 5G,“ píše se v polsko-americké deklaraci.

Právě „Pražské návrhy” zdůrazňují potřebu vytváření sítě 5G na základě volné a čestné soutěže, transparentnosti a vlády práva. „Už od začátku bylo jasné, že pražská konference cílí na čínské společnosti – i vzhledem k tomu, že Čína nebyla na akci vpuštěna,” řekl Seznamu analytik Sinopsis.cz Filip Jirouš, podle kterého to bylo Číňanům trnem v oku. „Snažili se tam dostat prostřednictvím lobbingu prezidenta Miloše Zemana,” dodává.

Polsko je teď jedním z prvních evropských států, které proti společnosti Huawei tvrdě vystoupily. „Především je to první země, která přímo a jasně reaguje na pražskou konferenci. Nejsem si vědom toho, že by nějaká jiná vláda pražský dokument takhle konkrétně použila,” podotýká Jirouš.

Peking protestuje

Viceprezident Pence varšavskou deklaraci označil za důležitý příklad pro zbytek Evropy. USA dlouhodobě své spojence před využíváním čínských technologií varují s tím, že by je Peking mohl využívat ke špionáži. Dokument navíc přichází v době, kdy Washington slibuje navýšení počtu amerických vojáků v Polsku.

Podle deklarace musí země dbát na to, aby byli dodavatelé technologií 5G spolehliví a důvěryhodní. Dokument se zmiňuje mimo jiné o povinné kontrole, zda dodavatel není pod kontrolou cizí vlády. Důležitá má být i transparentní vlastnická struktura a dodržování etických standardů.

Čínské ministerstvo zahraničních věcí už deklaraci označilo za diskriminační a zaměřenou proti Huawei. „Kromě toho, že politizuje síť 5G, brzdí také její rozvoj a svobodnou hospodářskou soutěž,” cituje mluvčího úřadu státní list Global Times. Ve stejném duchu protestovala v úterý také čínská ambasáda ve Varšavě.

Tisk: jde o Huawei

Polský deník Rzeczpospolita napsal, že dokument může být politickým základem pro vyloučení Huawei z vývoje 5G. List Gazeta Wyborcza zase upozorňuje, že i když se obsah dokumentu může zdát velmi obecný, může pro Huawei znamenat velký problém. „Deklarace může skutečně znamenat, že se Polsko od čínských společností v kontextu sítě 5G odkloní,” myslí si také analytik Jirouš.

Huawei všechna nařčení odmítá a dodává, že jde Američanům pouze o jejich vlastní ekonomické zájmy. O společnosti se ale ve Varšavě mluvilo i letos na začátku roku, když polská kontrarozvědka (ABW) zatýkala kvůli podezření ze špionáže pro Čínu.

Špionážní aféra

Za mřížemi skončil jeden čínský a jeden polský občan. Šlo o obchodního ředitele polské pobočky Huawei Wej-ťinga W. a bývalého kapitána polské tajné služby Piotra D., který v té době pracoval pro mobilního operátora Orange Polsko a dřív se podílel na vládních technologických projektech.

Oba zatčení měli spolupracovat s čínskými službami. Zatímco Polák už podle médií vazbu opustil, Číňan dál zůstává za mřížemi. Společnost Huawei Wej-ťinga po zatčení propustila a zdůraznila, že dodržuje všechny polské zákony.

„Nemůžu o činnosti polské kontrarozvědky mluvit konkrétně. Odkryla určité aktivity, které mohly mít charakter špionáže. Ta věc se teď vyšetřuje,“ řekl k tématu na pondělní tiskové konferenci po setkání s Pencem polský prezident Andrzej Duda.

Reklama

Související témata:

Doporučované