Hlavní obsah

Varující zpráva BIS? Každý si domyslí, kdo je tady velkým přítelem Ruska a Číny, říká Marek Benda o Zemanovi

Rozhovor s poslancem Markem Bendou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Pokud se týká zahraničních vlivů, tak Rusko a Čína jsou hrozbou a soupeři Evropské unie. Jejich zpravodajské aktivity a i jiné aktivity na území České republiky jsou rozsáhlé,“ říká poslanec ODS a člen stálé parlamentní komise pro dohled nad BIS Marek Benda.

Článek

„Situace se postupně mění s tím, jak Rusko zesiluje tlak na své sousedy, jak vidíme kolem případu Krymu a ukrajinských námořníků. Veřejná část zprávy BIS upozorňuje na nebezpečí toho, že když se čeští politici baví s ruskými diplomaty a vojenskými přidělenci, tak si pouští ústa na špacír. Vykládají informace, které se běžně nezveřejňují. Zpráva varuje, že bychom měli vědět, kdo jsou naši spojenci,“ tvrdí poslanec Benda (ODS) o ruském vlivu na našem území.

„Rusko chce destabilizovat EU a NATO. Čínská diplomacie se chová jinak. Nectí duševní vlastnictví. V jiných částech světa je jasné, že chce být Čína dominantní. Máme znát ta rizika. Mnozí politici to berou vážně a chovají se tak. Existují i politici, kteří to neberou vážně a jsou možná až příliš u moci,“ dodává Benda a kritizuje prezidenta Zemana za to, že nebere vážně některá varování.

„Ostatní politici si musí dávat velký pozor ve vztahu k Číně a do budoucna musíme řešit, co tady chtějí Číňané kupovat a do čeho chtějí investovat. V některých sférách by to mohla být hrozba. Musíme velmi pečlivě zvažovat, komu budeme zakázky dávat,“ upozorňuje Benda o přístupu státu k důležitým státním zakázkám. Stát by měl podle něho řešit, zda do některých oblastí umožnit vstup některých firem a zemí.

Jak přistupují politici k podobným zprávám? Měla by situaci řešit vláda? V čem jsou zájmy Ruska a Číny rozdílné? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované