Hlavní obsah

Vašáková: Vývoj covidu diktují neočkovaní, aktuální vlna potrvá až do jara

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Jeden ze snímků brutální kampaně, jak o ní hovoří Ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Nová očkovací kampaň zobrazující utrpení hospitalizovaných s covidem by podle náměstkyně Martiny Koziar Vašákové mohla na některé lidi zapůsobit. Odhaduje, že aktuální vlna covidu potrvá přes nový rok až do jara roku 2022.

Článek

Vláda se rozhodla změnit tón očkovací kampaně a v motivech nových vizuálů ukazuje realitu z nemocničních lůžek. Nová „brutální“ kampaň zobrazuje například fotografie hospitalizovaných s covidem s popisky jako „Měl svou pravdu.“ nebo „Uvěřil dezinformacím.“

Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové na část veřejnosti mohou taková sdělení zapůsobit.

„Dle mého soudu jsme předtím dost málo ukazovali to, co covid umí. Kampaň byla postavena tak, že věřila na to, že lidé spoléhají na odborná doporučení, nechtějí být nemocní, nechtějí škodit ostatním. Zdá se, že tento pud sebezáchovy a altruismus není v České republice příliš takzvaně in,“ uvedla náměstkyně. Řada lidí podle ní uvěřila nesmyslům, jejichž výsledkem je vyšší mortalita, nárůst nemocných i zaplavené nemocnice.

Foto: MZDR

Jeden z obrazů kampaně.

„Kampaň, která opravdu realisticky ukazuje, jak to dopadá, když někdo stůně s covidem nebo když umírá na covid, je prostě realita. My všichni, kteří jsme se o ty pacienty starali a staráme, víme, jak to vypadá,“ uvedla lékařka s tím, že by lidé především měli věřit odborníkům a nikoliv dezinformačním příspěvkům na Facebooku.

„Neočkovaní nám diktují, jak vypadá současná vlna pandemie. Jsou zodpovědní za to, jaký je ten obraz v České republice,“ dodala.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Další ze snímků kampaně.

Až do jara

V Česku je nyní na lůžkách více než 3000 pacientů s covidem-19 a přes 400 lidí skončilo v intenzivní péči. Podle náměstkyně by však nyní nepomohlo plošné testování ve firmách a školách. Na místě je podle ní naopak šetření lokálních zdrojů infekce, pokud možno testování PCR testy a důraz na systém OTN (předkládání dokladu o očkování, testů nebo prodělané nemoci, pozn. red).

„Lze předpokládat, že vlna bude trvat s nějakými výkyvy určitě přes nový rok 2022 do jara. Pokud se teď každý, kdo nemá příznaky respiračního onemocnění a je mu nad 12 let, nechá naočkovat, tak postupně kolektivní imunitu zvýšíme, abychom nemuseli uvažovat o drakonických opatřeních,“ uvedla Koziar Vašáková po úterní odborné konferenci pneumologické společnosti.

Za legitimní považuje například cestu, kterou volí Rakousko – při zhoršování zátěže v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče přichází na řadu restrikce vstupu neočkovaných například do restaurací. „Ale my se samozřejmě musíme pohybovat v rámci našich zákonných norem,“ dodala.

Po oznámení přísnějších opatření se v Rakousku výrazně zvedl zájem o očkování. Podobně se v Česku projevilo oznámení, že od 1. listopadu musí personál restaurací kontrolovat u hostů potvrzení o testu, prodělané nákaze nebo očkování. Navíc zdravotní pojišťovny neočkovaným dospělým bez kontraindikací očkování dál neplatí testy.

Za posledních 20 dní se tak v Česku nechalo první dávkou očkovat přes 200 000 lidí, což jsou asi dvě procenta české populace. Celkově už očkování podstoupilo nebo se k němu registrovalo přes 60 procent lidí.

Pokud jde o očkování některých profesí jako jsou zdravotníci nebo učitelé, náměstkyně ho u nich považuje za morální povinnost, zákonnou povinnost podle ní ale případně musí probrat politici.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Martina Koziar Vašáková.

Očkovaný do karantény?

V posledních dnech zaznívají argumenty některých odborníků, kteří upozorňují na to, že i očkovaní mohou virus v omezené míře šířit, a proto by i oni měli chodit na testy a do karantén po kontaktu s nakaženými.

Koziar Vašáková to ale považuje za neférový útok těch, kteří se očkovat nechtějí. Důkazem je podle ní i situace v zahraničí – například Portugalsko se po dosažení 90procentní proočkovanosti vrací do běžných kolejí.

Aktuální situace v Česku

V pondělí přibylo v Česku 9253 prokázaných případů nemoci covid-19, o 1660 více než před týdnem. Přes devítitisícovou hranici se denní nárůsty počtu nově nakažených dostaly i minulý týden, a to ve třech dnech. Současně opět přibylo lidí s koronavirem v nemocnicích. Podle údajů na webu Ministerstva zdravotnictví je hospitalizováno 3114 pacientů s covidem, což je nejvíce od konce dubna. Ve vážném stavu je na 440 nakažených koronavirem.

S nárůstem počtu nakažených přibývá i zemřelých. Od začátku epidemie zemřelo v ČR s covidem 31 173 lidí. Před dvěma týdny se denní počet obětí znovu dostal nad 20 a minulý týden umíralo s covidem denně od 30 do 52 lidí. Za pondělí ministerstvo eviduje zatím 22 zemřelých. Při pozdějších aktualizacích se však tyto údaje většinou ještě zvyšují.

„Když potká očkovaný člověk očkovaného, není žádný problém, virus se o to rozbije. Mohou si nějakým způsobem virus sdílet, ale ten už nebude zabíjet. Nyní je potíž, že u řady lidí se postupně oslabuje odpověď na očkování. Jsou to zejména starší lidé. A ti pak mohou být nakaženi, a to zejména neočkovanými,“ vysvětluje Vašáková. „Pořád platí, že je čtyřikrát až pětkrát větší riziko, že se člověk nakazí, pokud není očkován, než kdyby byl. Pravda ale je, že nakazit se mohou i očkování – jsou to třeba lidé s chronickými onemocněními, staří lidé. V nemocnicích jsou tak nyní i ti, kdo mají dvě dávky vakcinace. Proto je ale koneckonců po šesti měsících doporučena dávka třetí.“

Reklama

Doporučované