Hlavní obsah

Vášáryová: Přestávám vám, Čechům, rozumět. Proto chci pomoci Horáčkovi

 

Reklama

Nemůžete si namlouvat, že už se vás naše problémy netýkají, říká v rozhovoru pro Seznam slovenská politička a diplomatka Magda Vášáryová.

Článek

O služby dvou velmi zkušených diplomatů by v případě svého zvolení stál prezidentský kandidát Michal Horáček. O někdejší velvyslankyni a poslankyni slovenské Národní rady Magdu Vášáryovou a bývalého českého velvyslance v USA a Rusku Petra Koláře.

Kolář, který je už dlouhou dobu sám řazen do širšího okruhu potenciálních prezidentských kandidátů, zatím vyřizuje dotazy po možné spolupráci s Horáčkem stručně: "Pokud se Michal Horáček stane prezidentem, bude mi ctí mu v tom, co snad umím, pomoci. Radou," odpovídá Kolář.

Magda Vášáryová, která letos na jaře zakončila svou politickou kariéru odchodem ze slovenského parlamentu, je otevřenější. Mimochodem, sama dobře ví, co kandidatura na nejvyšší post v zemi obnáší, v roce 1999 při premiéře přímé prezidentské volby na Slovensku sama kandidovala. V souboji s pozdějším prezidentem Rudolfem Schusterem a Vladimírem Mečiarem ale neuspěla a v prvním kole skončila s velkým odstupem na třetím místě.

Michal Horáček by velmi stál o to, abyste se v případě, že bude zvolen prezidentem, stala jeho spolupracovnicí na Pražském Hradě. Půjdete do toho?

Mluvím s panem Horáčkem už dlouho. Nejprve proto, že jsem nahrávala jeho balady. Ale vždycky jsme nakonec skončili u zahraniční politiky. Mnohokrát se mě ptal na situaci v Rakousku, Maďarsku, Polsku, takže z toho logicky vyplynula otázka, zda by v případě zvolení mohl počítat s mojí podporou. Vážím si ho, protože je to - jak vy říkáte - zvídavý člověk, tak jsem řekla, že ano. Mám k tomu několik důvodů.

Jaké jsou?

Ten así nejdůležitější je, že já a moji přátele na Slovensku jsme přestali rozumět, kam Česká republika směřuje. Velmi nás to děsí, nerozumíme tomu už od odmítnutí radaru, odmítnutí eura, různých nacionalistických tendencí, na které jsme od vás nebyli zvyklí. Když se podíváte na mapu, zjistíte, že nemáme kromě krátké hranice s Rakouskem přímý kontakt se západními demokraciemi. A pokud by Česká republika šla jiným směrem, nedovedu si představit, že by Slovensko mohlo zůstat osamělým ostrovem. To je moje hlavní motivace. Vy na nás nemůžete přestat myslet, nemůžete si namlouvat, že už jste jen obklopeni bezpečnými zeměmi a nemusíte se o nic starat, jak to slýchám od svých studentů v Praze. Já tomu říkám porakouštění. My, Slováci, musíme udělat všechno proto, abychom vás udrželi při řešení problémů, kterým čelíme i my. My máme hranici s Ukrajinou, my jsme blíže Balkánu.

O jaké funkci jste s panem Horáčkem jednala? Je to třeba post kancléřky?

Ne, to rozhodně ne. Takových lidí ze Slovenska už máte myslím dost. Hovořili jsme o tom, že bych mu uměla poradit ve věcech, které v zahraniční politice stále sleduji. To je středí Evropa, Balkán, eurozóna a hlavně energetika. To jsou věci, kterými se profesionálně zabývám od roku 1990.

Počítáte s tím, že pana Horáčka aktivně podpoříte i v kampani?

Moc ráda s panem Horáčkem diskutuji, protože je stále velmi zvědavý jako malý chlapec. A protože je to velmi vzdělaný člověk, klade i velmi zajímavé otázky. Nevím přesně, jak bych ho mohla podpořit přímo v kampani, ale samozřejmě, pokud budu moci udělat něco pro to, abychom vám my Slováci lépe rozuměli, velmi ráda to udělám.

Reklama

Doporučované