Hlavní obsah

„Vaše aktivity jsou vlastizrádné“, veterán Zemanovi vrátil pamětní list

Foto: ČTK/Pavlíček Luboš, ČTK

Tomáš Lom.

Reklama

Kancelář prezidenta kvůli pandemii pamětní listy rozesílala koncem listopadu poštou.

Článek

Veterán Tomáš Lom byl jedním z adresátů pamětních listů, které Pražský hrad rozesílal u příležitosti výročí osvobození Československa. Lom pamětní list vrátil s odůvodněním, že prezidentovo chování vnímá jako „vlastizrádné“.

„Domnívám se, že vzhledem k Vašim stále zjevnějším aktivitám, jež se mi jeví jako vlastizrádné ve prospěch systémových protivníků České republiky, je protimyslné, abyste právě Vy rozesílal Pamětní listy k výročí osvobození Československa,“ píše v dopise adresovaném prezidentovi bývalý radiooperátor 311. československé perutě Tomáš Lom.

Seznam Zprávy Hrad požádaly o reakci. Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na vrácení pamětního listu reagoval slovy: „Pocity velmi často vedou k tomu, že druhým lidem křivdíme.“

Kancelář prezidenta kvůli pandemii pamětní listy rozesílala koncem listopadu poštou. „Pandemie sice zabránila osobnímu předání Pamětního listu, ale jsem si jist, že jsme spojeni poutem lásky k vlasti, kterou jste prokázal činy,“ píše v dopise pro Tomáše Loma hradní kancléř Vratislav Mynář.

Tomáš Lom, rozený Löwenstein, se narodil v roce 1924 do židovské rodiny. Ještě před okupací spolu s rodinou emigroval do Anglie, kde také odmaturoval. Roku 1942 nastoupil do armády, kde následně působil jako radiooperátor 311. československé perutě RAF. Následně byl převelen do 111. OTU Nassau na Bahamách. Po válce zpátky v Československu vstoupil do KSČ, po událostech roku 1968 však byl ze strany vyloučen. Zbytek svého kariérního života prožil jako vědecký pracovník v laboratořích Tesla VUVET.

Reklama

Související témata:

Doporučované