Hlavní obsah

„Vaše homofobie nás zabíjí,“ skandují Španělé po vraždě 24letého gaye

Foto: Profimedia.cz

„Spravedlnost pro Samuela,“ zaznívá na demonstracích ve Španělsku.

Reklama

Španělská policie zatkla čtvrtou osobu podezřelou z vraždy dvacetičtyřletého gaye, ke které došlo před necelým týdnem poté, co v zemi proběhl každoroční festival Pride oslavující gay, lesbickou, bisexuální a transgender komunitu.

Článek

Mladého ošetřovatelského asistenta Samuela Luize našli o víkendu v bezvědomí před nočním klubem v přístavním městě A Coruña, které se nachází v Galicii, autonomním společenství na severozápadě Španělska. Stalo se tak poté, co jej zbila skupina lidí. Na následky fyzického napadení zemřel v nemocnici v sobotu ráno poté, co se ho záchranná služba marně snažila oživit.

K násilnému činu útočníky popudil videohovor, který Luiz vedl před vchodem do nočního klubu. Informoval o tom španělský deník El Mundo na základě výpovědí Luizových přátel. Dvacetičtyřletý ošetřovatelský asistent byl dvěma kolemjdoucími nařčen z toho, že se je snaží natočit. I přes vysvětlení, že volá s kamarády, ho jeden z přítomných mužů napadl a poranil mu obličej. Po pěti minutách se útočník vrátil s dalšími 12 lidmi, kteří následně společně Luize ubili do bezvědomí. Podle přátel a příbuzných byl přitom slovně napadán za to, že je gay.

Policii se ve čtvrtek podařilo zadržet už čtvrtou osobu figurující ve vraždě, u které se nyní vyšetřuje, zda byla homofobně motivovaná. Ve všech případech jde o muže ve věku mezi 20 a 25 lety, uvedla na Twitteru španělská národní policie.

„Děsivě extrémní“ měsíc. Počasí zlomilo rekordy po celém světě

K útoku v zemi došlo jen několik dní poté, co ve Španělsku skončil festival Pride na podporu LGBT+ komunity. Krátce před tím byl schválen zákon, který umožňuje komukoliv ve věku více než 14 let, změnit své pohlaví na oficiálních dokumentech bez nutnosti hormonální léčby nebo lékařské zprávy.

Brutální vražda v zemi vyvolala společenský odpor a celonárodní demonstrace pořádané LGBT+ skupinami. Protesty se v pondělí večer konaly nejen ve městě A Coruña, kde k činu došlo, ale také v Madridu, Barceloně, Valencii, Salamance, Bilbau nebo Zaragoze. „Vaše homofobie nás zabíjí“ nebo „Spravedlnost pro Samuela,“ stálo na cedulích, které demonstranti spolu s duhovými vlajkami drželi nad hlavou. Podle mnohých z nich je Luizovo zabití homofobním zločinem z nenávisti.

Český doklad je v první desítce nejžádanějších pasů světa

„Teror, úzkost, strach. To musel Samuel cítit před smrtí. Cítili to také jeho přátelé, kteří byli svědky události, a jeho rodina, když dostala zprávu o úmrtí. Teror, úzkost a strach je to, co cítíme, když se dnes odpoledne shlukujeme ve stovkách španělských lokalit, abychom ukázali naše rozhořčení a znechucení ze Samuelovy smrti,“ uvádí se svém prohlášení Fundación Triángulo, jedna ze skupin organizujících protesty. Podle ní je útok součástí strukturálního násilí páchaného vůči LGBTQ komunitě.

Čin tvrdě odsoudila také ministryně pro sociální práva Ione Belarrová. „Chceme zemi bez násilí, kde se každý cítí svobodný kvůli tomu, kdo je,“ uvedla politička v neděli na Twitteru. K hrubosti a nemilosrdnosti činu se na Twitteru vyjádřil i španělský premiér Pedro Sánchez. „V oblasti práv a svobod neustoupíme. Španělsko toto nebude tolerovat,“ uvedl Sánchez s tím, že věří, že policie brzy dopadne pachatele a ozřejmí všechna fakta.

Fotky z nové židovské osady. Vznikla načerno a vyvolala spoustu zloby

V současné době policie prochází záznamy bezpečnostních kamer a vyslýchá podezřelé a svědky události. Policie v Madridu mezitím čelí kritice kvůli videím zachycujícím potyčky mezi strážníky a LGBT+ demonstranty, která se začala šířit na sociálních sítích.

Španělsko přitom patří mezi pět zemí, které přistupují ke LGBTQ komunitě nejvstřícněji. Na seznam států po bok Kanady, Nizozemska, Norska a Islandu ho zařadila zpráva z Williamsova Institutu, který se zabývá právem a veřejnou politikou sexuální orientace a genderové identity z roku 2019. Podle dat ministerstva vnitra ovšem počet nenávistných činů spojených se sexuální orientací ve Španělsku v roce 2019 vzrostl o 8,6 procent.

Reklama

Doporučované