Hlavní obsah

Vaši čínskou roušku možná nedobrovolně vyrobil Ujgur

Foto: Profimedia.cz

Snímek z prosince 2019 z protestů proti zacházení Číny s muslimy.

Reklama

Uspokojení globální poptávky po ochranných pomůckách vyřešila Čína nasazením Ujgurů do továren. Ať už chtějí, nebo ne. Podle vyšetřování The New York Times se mnohé takto vyrobené pomůcky rozvezly po celém světě.

Článek

Vzhledem k tomu, že koronavirová pandemie stále zvyšuje poptávku po osobních ochranných pomůckách, se čínské společnosti ženou za jejím naplněním na domácím i globálním poli. Investigace The New York Times (NYT) ale došla k závěru, že některé z těchto společností ke splnění svých plánů využívají ujgurskou pracovní sílu v rámci sporného pracovního programu sponzorovaného vládou. Ten podle odborníků funguje na principech nucených prací.

Převážně muslimská etnická menšina Ujgurů žije zejména v oblasti Sin-ťiangu v severozápadní Číně. Čínskou vládou podporovaný program vysílá příslušníky etnických menšin do továren, kde je jejich náplní práce v posledních měsících výroba osobních ochranných pomůcek.

Podle čínské národní správy pro léčiva vyráběly lékařské ochranné pomůcky před pandemií pouze čtyři společnosti v Sin-ťiangu. K 30. červnu jich bylo 51. Po přezkoumání zpráv státních médií a veřejných záznamů deník The New York Times zjistil, že nejméně 17 z těchto společností se účastní programu „převodu pracovních sil“, anglicky labor transfer program.

Nařízení čínských úředníků týkající se minorit a jejich pracovních povinností vyšla v platnost před více než dvěma lety. Rozkaz zněl jasně a neodkladně – vesničané z muslimských menšin budou pracovat, ať už chtějí, nebo ne. V opačném případě za nedodržení kvót budou potrestány rodiny. „Pomozme těžko zaměstnatelným lidem, aby se vzdali svých sobeckých myšlenek,“ uvádí dva roky stará pracovní směrnice Qapqalu, západního regionu Sin-ťiangu.

Pracovní úřad Qapqalu nařídil, aby se vesničané podrobili výcvikům ve vojenském stylu, které by je mohly „převychovat“ v poslušné pracovníky věrné zaměstnavatelům a vládnoucí komunistické straně. „Otočte své zažité líné, laxní, pomalé, nedbalé, individualistické způsoby k dodržování pravidel společnosti,“ píše se ve směrnici.

Nedobrovolné práce Ujgurů ale překročily hranice státu. Společnosti sice mnohdy vyrábějí produkty primárně pro domácí využití, podle zjištění NYT ale několik společností mimo Sin-ťiang, které využívají ujgurskou pracovní sílu, exportuje do celého světa. Z továrny v čínské provincii Chu-pej, kam bylo vysláno více než stovka Ujgurů, vysledovali zásilku obličejových masek k lékařské zásobovací společnosti v americkém státě Georgie. Tito zaměstnanci se musejí povinně učit čínsky a zavázat se prostřednictvím pravidelných týdenních ceremonií vyvěšování vlajek k loajalitě k Číně.

Program je široce propagován ve státních médiích jako forma snižování chudoby. Organizace pro vyšetřování lidských práv na University of California a Uyghur Human Rights Project shromáždily desítky videí a zpráv ze sociálních sítí, které dokumentují nedávné případy labor transfer programu.

Ujgurové jsou již dlouho pronásledováni ze strany čínské vlády, podle které je nutné držet nad Sin-ťiangem přísnou kontrolu kvůli boji proti tomu, co nazývá náboženským extremismem. V reakci na výzvu NYT mluvčí čínského velvyslanectví v USA uvedl, že program pomáhá „místním obyvatelům překonat chudobu prostřednictvím zaměstnání a vést naplňující životy“.

Ve skutečnosti však dle NYT vše nasvědčuje tomu, že práce je nedobrovolná – kvóty na počet pracovníků v programu, sankce pro ty, kteří odmítají spolupracovat. „Továrny mají nastavené kvóty, na základě kterých jsou lidé k práci donucováni, přestože ji dělat nechtějí,“ uvedla Amy K. Lehrová, ředitelka iniciativy pro lidská práva v Centru pro strategická a mezinárodní studia. „A to lze dle mezinárodního práva považovat za nucenou práci.“

Nucené práce se tak přidávají na seznam obvinění z nelidského zacházení Číny s Ujgury. Mezi poslední kauzy patří „ujgurská genocida“ doprovázená nucenými sterilizacemi a potraty nebo další celníky zastavená zásilka s 13 tunami produktů z ujgurských vlasů. Už dříve vyšly zprávy o nuceném odběru orgánů nebo záběry desítek ujgurských mužů s čerstvě oholenými hlavami, zavázanýma očima a rukama svázanýma za zády.

S videodůkazy nedávno konfrontovala BBC čínského velvyslance ve Velké Británii Liou Siao-minga. Záběry z dronu zobrazující svázané Ujgury okomentoval slovy: „Nevím, o co jde, a nevěděl jsem to ani loni, když jste mi video ukázal poprvé.“ „Byl jste někdy osobně v Sin-ťiangu? Je to jedno z nejkrásnějších míst Číny,“ začal velvyslanec, načež ho moderátor přerušil slovy: „Toto nicméně moc hezky nevypadá.“ „Ale to je to, co chci říct. Od roku 1990 se Sin-ťiang naprosto změnil kvůli tisícům teroristických útoků.“

„Ptám se, proč lidé v moderní Číně klečí se zavázanýma očima, oholeni a jsou vedeni do vlaků? O co jde?“ ptá se znovu moderátor. „Já nevím, proč máte tyto záběry. Někdy třeba potřebujete převážet vězně. (…) Tyto takzvané západní zpravodajské služby mohly potvrdit pravost tohoto videa, ale obvykle mají za cíl poškodit Čínu. Populace Sin-ťiangu neustále roste.“ Velvyslanec tak popřel také zprávy o sterilizačním programu žen v západním Sin-ťiangu.

Reklama

Doporučované