Hlavní obsah

Vatikán má tajná pravidla pro kněze, kteří poruší celibát a mají děti

Kněží, kteří poruší celibát, by se podle dokumentu měli vzdát funkce a věnovat se péči o dítě.Video: Klára Mališová, Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Katoličtí kněží mají oficiálně dodržovat celibát. Případy sexuálního zneužívání v církvi ale ukazují, že příslib celibátu je někdy porušován. Deník The New York Times informoval, že Vatikán dokonce disponuje tajným dokumentem se sadou pravidel pro kněze, kteří mají děti.

Článek

Údělem katolických kněží je žít celý život v celibátu, tedy stranit se jakékoliv sexuální aktivity. Narůstající množství odhalených případů sexuálního zneužívání ze strany členů církve však dokazuje, že tento příslib bývá někdy porušován. Vatikán nyní podle deníku The New York Times poprvé přiznal, že má pro kněze, kteří poruší celibát a stanou se otci, sadu pravidel, podle nichž se mají řídit.

„Mohu potvrdit, že tyto pokyny existují,“ řekl deníku mluvčí Vatikánu Alessandro Gisotti. Základním principem tohoto interního dokumentu je podle mluvčího ochrana dítěte. Kněží, kteří se ocitnou v této situaci, by tak podle daných pravidel měli zanechat kněžství a věnovat se rodičovským povinnostem.

Podle podsekretáře Kongregace pro klérus Andrea Ripy je ale dokument spíše formalita než nařízení. Duchovním podle něj není možné uložit, aby se vzdali kněžství, nýbrž o to musí požádat sami.

Jsem dítě kněze, zjistil v 28 letech

Vatikán existenci dokumentu potvrdil na základě zjištění jednoho z dětí kněží – irského psychoterapeuta Vincenta Doyla, kterému tajná pravidla ukázal vatikánský arcibiskup. Doyle totiž ve svých 28 letech zjistil od své matky, že římskokatolický kněz, jehož celý život považoval za svého kmotra, je ve skutečnosti jeho biologický otec.

Zjištění, že v situaci není sám, Doyla vedlo k založení globální podpůrné skupiny, která pomáhá ostatním dětem kněží. Ti často podle deníku The New York Times trpí pocitem hanby, jelikož se narodily z církevního skandálu. Skupina již čítá kolem 50 tisíc členů ve 175 zemích.

Deník s článkem přichází několik dní před zahájením zásadního summitu ve Vatikánu, který se bude sexuálnímu zneužívání v katolické církvi věnovat. Setkání, na němž se sejdou předsedové biskupských konferencí, svolal papež František. Účastnit se ho bude i kardinál Dominik Duka, jehož dvě desítky signatářů v dopise žádají o větší otevřenost římskokatolické církve v České republice právě v případech sexuálního zneužívání ze strany duchovních.

Lidé, kteří odeslaný dopis podepsali, konkrétně od tuzemské církve požadují zpřístupnění archivních materiálů, práci s oběťmi a pachateli těchto činů a aktivní informování veřejnosti.

Papež již na začátku února přiznal sexuální zneužívání jeptišek kněžími. Během své návštěvy zemí Blízkého východu před novináři přiznal, že církev si je skandálů vědoma a pracuje na jejich nápravě. Řada biskupů a kněží již byla za své činy z církve vyloučena.

Reklama

Doporučované