Hlavní obsah

Vatikán odebral kněžství českému duchovnímu. Kvůli sexuálnímu zneužívání

Ukázka z pořadu Zvláštní vyšetřování, v němž Hana a další ženy vylíčily své zkušenosti s knězem V. Z. (Video: Šárka Kabátová)Video: Šárka Kabátová

 

Reklama

Vatikán zbavil kněžství českého kněze V. Z. A to kvůli kauze sexuálního zneužívání, kterou minulý rok otevřely Seznam Zprávy.

Článek

O přísném trestu pro českého duchovního informoval server Hlídací pes. Vatikán kněze takzvaně laicizoval, tedy odebral mu možnost i nadále působit jako kněz. Rozhodnutí ještě není definitivní.

Informaci serveru potvrdil sám kněz. „Bohužel je to pravda, jsou tam ale zásadní procesní chyby, které jsou napadnutelné. Podali jsme proti tomu odvolání. Označil bych to za pokus o mou laicizaci,“ uvedl duchovní.

Případ loni prošetřovala i česká policie a dala obětem za pravdu – kněz V. Z. se na nich dopouštěl sexuálního zneužívání. Případy jsou ale již promlčené.

„Podezřelý vůči nim zneužil jejich závislosti na něm jako na všeobecně respektované osobě, která ve svém postavení s přihlédnutím ke kněžskému stavu požívala jejich důvěru,“ uvedl státní zástupce Karel Váňa. Sám kněz trvá na své nevině, v církvi už údajně nepůsobí.

Z důkazů, jež reportéři Seznamu získali již dříve, vyplývá, že českobudějovická diecéze, pod kterou kněz spadá, nedokázala případ za celých deset let vyřešit. A to přesto, že disponovala svědectvími několika věřících žen o sexuálním zneužívání. Jedna z nich dokonce mluvila o dlouholetém znásilňování.

České oběti intervenovaly přímo ve Vatikánu. Mluvčí českobudějovického biskupství si podle serveru pro reakci na čerstvé rozhodnutí o laicizaci vyžádal čas.

Reklama

Doporučované