Hlavní obsah

Vatikán využívá dary chudým k zaplnění díry ve správním rozpočtu, píše WSJ

Ilustrační foto.

Reklama

Nová zpráva Wall Street Journal (WSJ) uvádí, že pouze 10 % z darů římských katolíků jde skutečně na charitu. Dary jsou přitom propagovány jako pomoc chudým a trpícím. Asi dvě třetiny z 55 milionů dolarů (1,26 miliardy Kč), které se vyberou v rámci každoroční charitativní výzvy papeže Františka do fondu katolické církve Peter’s Pence, se podle WSJ využívají k zaplnění schodku správního rozpočtu Vatikánu.

Článek

WSJ uvádí, že využití fondu na snížení deficitu rozpočtu „vzbuzuje mezi některými vůdci katolické církve obavy z toho, že věřící jsou ohledně využívání svých darů uváděni v omyl“. To by mohlo dále poškodit důvěryhodnost finanční správy Vatikánu.

Podle WSJ aktiva fondu klesají od doby, kdy se František stal papežem. Od roku 2013 klesla bezmála o 100 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč). Navíc se v roce 2018 zdvojnásobil deficit úřadu římského biskupa Svatého stolce.

„Sbírky a dary jednotlivých věřících nebo celých místních církví zvyšují povědomí o tom, že všichni pokřtění pomáhají chudým, jak je to jen možné,“ říká stránka. „Je to prastará praxe, která začala s první komunitou apoštolů. Praktikuje se dodnes, protože charita odlišuje Ježíšovy učedníky,“ píše se na oficiální stránce fondu.

Fond katolické církve Peter's Pence po celém světě shromažďuje prostředky z církevních sbírek. Papež František jej například využil, když v dubnu daroval 500 000 dolarů (11,5 milionu Kč) na migranty ze Střední Ameriky, kteří na cestě do Spojených států zůstali v Mexiku. Podle církevního práva může papež fond Peter’s Pence použít jakýmkoli způsobem, který slouží jeho funkci.

Papež František na konci listopadu vyměnil hlavního finančního regulátora Vatikánu. Nově jmenoval respektovaného činitele italské centrální banky Carmela Barbagalla. Ten střídá ve funkci šéfa správní rady úřadu pro kontrolu finančních toků (AIF) švýcarského právníka Reného Brülharta. Jeho odchodu z funkce předcházely na začátku října bezprecedentní razie v kancelářích AIF a Státního sekretariátu.

Dva týdny po říjnových raziích, při nichž úředníci zabavili dokumenty, počítače a mobilní telefony, rezignoval Domenico Giani, dlouholetý velitel vatikánské stráže a hlavní bodyguard papeže Františka. Odešel v souvislosti s únikem policejních informací o pěti propuštěných vatikánských zaměstnancích vyšetřovaných v souvislosti s finančními delikty. Mezi nimi byl i ředitel AIF Tommaso di Ruzza.

Vatikánský prokurátor Gian Piero Milano podle místních médií také zkoumá možné kriminální činy, jako je zpronevěra, zneužití úřadu, podvod a praní špinavých peněz v souvislosti s nákupem budovy v Londýně Státním sekretariátem, což je administrativní ústředí katolické církve.

Reklama

Doporučované