Hlavní obsah

Vážná situace na Slovensku. Nemocnice na východě jsou plné

Foto: Profimedia.cz

Záchranná služba v Košicích (ilustrační foto).

Reklama

Nemocnice v Prešovském kraji hlásí kritický stav. Situace je špatná také v Košicích, kde musí zvažovat, kdo se dostane na kyslíkový přístroj. V neděli na Slovensku na covid-19 zemřelo 61 lidí.

Článek

Nedělní počty obětí koronaviru jsou nejvyšší od letošního dubna, kdy země bojovala s jarní vlnou nákazy. Situace se na Slovensku zhoršuje už od září. Za pátek úřady zaznamenaly 7244 nakažených, což je nejvíc od začátku pandemie. Nejvyšší přírůstky hlásí právě dva regiony na východě země.

Rozhodování o kyslíku v Košicích

Vážná je situace v košické nemocnici, druhé největší na Slovensku. Obsazených je už 90 procent lůžek připravených pro pacienty s nemocí covid-19 a denně tamní nemocnice přijímá 20 až 40 nových pacientů. Hospitalizovaných je teď 232 nakažených.

„Další reorganizaci pracovišť se nevyhneme. Kapacity covidových lůžek ale nemůžeme navyšovat donekonečna, pokud chceme i nadále zabezpečovat i takzvanou bílou medicínu pro necovidové pacienty,“ citoval deník SME ředitele košické Univerzitní nemocnice L. Pasteura Jána Slávika.

Na umělé plicní ventilaci je teď v Košicích 13 pacientů a dalších 26 potřebuje vysokoprůtokovou aplikaci kyslíku. Takových přístrojů má nemocnice volných už jen několik kusů, a to pro vážně nemocné pacienty. „Je to skutečně vážné – rozhodovat, kdo se dostane na přístroje. Jsme opět v situaci, kdy musíme zvažovat okolnosti a zdravotní stav pacienta,“ dodal Slávik.

Jen dvě volná lůžka v Prešově

V nemocnicích v Prešovském kraji na severovýchodě země jsou volná už jen dvě lůžka s umělou plicní ventilací, informovalo v pondělí ministerstvo zdravotnictví. Nad hranicí obsazenosti 90 procent jsou i lůžka s kyslíkem. Kvůli návalu covidových pacientů se musí v Prešovském kraji omezovat ostatní zdravotnická péče.

Například v prešovské fakultní nemocnici během jediného týdne vzrostl počet pacientů s covidem o 40 procent. „K pondělku bylo obsazených 203 lůžek. Třináct pacientů bylo na umělé plicní ventilaci, z tohoto počtu je jich 12 neočkovaných,“ oznámil ředitel nemocnice Ľubomír Šarník. Jako covidária, tedy zařízení pro péči o pacienty s covidem, už fungují oddělení pediatrie, dermatovenerologie i psychiatrie.

Ministerstvo i prešovský krajský úřad vyzývají obyvatele, aby se proti covidu-19 urychleně očkovali. Slovensko v evropském srovnání výrazně zaostává. Plně naočkovaných je pouze 45 procent obyvatel.

S covidem-19 leželo v pondělí ve slovenských nemocnicích 2637 pacientů. Při vrcholu jarní vlny bylo hospitalizovaných 3842 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované