Hlavní obsah

Vážně musí děti umět řadit zeleninu podle délky kořene? Učit se dá i jinak

Kala: Chodí k nám děti se špatnou zkušeností ze základní školy. I ty, které v soukromých mateřských školách zažily něco jiného než cukr a bič.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdysi jako manažer rozjížděl úspěšnou eBanku. Jan Kala ale bankovnictví opustil a dnes zakládá soukromé základní školy. Proč čím dál víc rodičů platí za něco tak samozřejmého, jako je základní vzdělání?

Článek

Má delší kořen vojtěška, salát (bez udání druhu), nebo jetel? Písemka zveřejněná na twitterovém účtu Učitelská platforma rozvířila diskuzi, zda jde o hoax. Nejde.

Ve školách Heuréka se podobné věci neučí. Považují je zde za zbytečnost a nemají na ně čas. Ani tresty pro neposedné žáky typu „sedím na místě a dávám pozor“ se tu nepíšou.

„K čemu by to dětem pomohlo ke kreativitě, když si chtějí na 3D tiskárně vytisknout třeba model vesmírné stanice? Ráno se v kruhu řeší problémy, a pokud je někdo nespokojený, mluví se o tom. Mysleli jsme, že nemůžeme úplně zrušit frontální výuku, kdy učitel vykládá a žáci si píšou poznámky, ale zjistili jsme, že ji nepotřebujeme. Na čem naopak trváme, je nastavení mantinelů a jejich dodržování,“ vysvětluje Jan Kala.

Proč část rodičů i v 21. století žádá od učitelů, aby děti vedli k biflování? Jak žáci, kteří nepíšou testy a nepoznali známkování, uspějí na střední škole? Proč Jan Kala nechce vychovávat elity, ale naopak podporuje inkluzi ze zdravotních i sociálních důvodů? A co vytýká Ministerstvu školství?

Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte z videa nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se .

Reklama

Související témata:

Doporučované