Hlavní obsah

Včelám z úlů rozmístěných na střechách městských budov v Plzni se letos daří

Ilustrační foto.

Reklama

Včelám z úlů na střechách městských budov v Plzni se letos daří. První dva úly nechal magistrát umístit na střechu radnice na náměstí v historickém centru města v roce 2019 a o rok později z nich stočil prvních 17 kilogramů medu.

Článek

„Letos město přidalo další dvě včelstva na budovu úřadu ve Škroupově ulici, po dvou včelstvech je i na střechách 21. základní školy a Centra robotiky, na podzim se plánuje rozšíření úlů na další budovu magistrátního úřadu v Koterovské ulici. Letos se z úlů na radnici a ve Škroupově ulici stočilo na 60 kilogramů medu,“ řekl primátor Martin Baxa.

„Včelám se daří nejen na venkově, ale i ve městě. A příkladem může být plzeňská radnice. Těší mě, že ze samotného srdce Plzně jsme rozšířili včelstva i do další naší budovy magistrátu. Z úspěšného stáčení medu vytváříme propagační materiály města – hosté tak obdrží med s logem krajské metropole,“ řekl primátor.

O včelstva se městu stará včelař Pavel Mach, jenž má včelí úly i na dalších veřejných budovách v Plzni – na Fakultě strojní Západočeské univerzity, na stožáru u Techmania Science Center a včely přibudou i do areálu spalovny v Chotíkově. Potvrdil, že včelám se letos v centru Plzně opravdu daří. „Medu ze včelstev v centru Plzně bylo více než z mých dalších míst v přírodě ve Kdyni či u zámku Kozel na Rokycansku. A v Centru robotiky byl zase med podstatně dříve než na jiných místech. Důvodem byly pravděpodobně brzy kvetoucí keře kolem řeky,“ uvedl včelař.

Včela má podle něj dolet až pět kilometrů, takže v centru města jsou pro ně zdrojem obživy nejčastěji parky a sadový okruh s dostatkem zeleně a květů, ale i zelené vnitrobloky budov. „Nevadí jim ani trvalý hluk, tomu se umí přizpůsobit, i když je nelze samozřejmě umístit do úplně frekventované ulice, včely si chrání svůj okruh přibližně pět až 20 metrů. Včelstva umisťujeme vždy po dvou, aby si vzájemně mohla vypomoci,“ popsal Mach. O včely se stará na budovách magistrátu v sezoně od dubna do srpna jednou za dva týdny, mimo sezonu jednou za měsíc.

Včely na střechách plzeňských budov ale slouží i vědě. Díky místnímu projektu ProBee je možné včely sledovat on-line na internetu. Výstupy z pozorování vyhodnocuje a analyzuje umělá inteligence. „Pod každým úlem je umístěna váha, kde je možné sledovat denní včelí přínos nektaru a pylu. V každém úlu je také senzor, který měří teplotu v úlu a snímá zvukový projev včel. Tyto údaje je možné vidět i na grafu po jednotlivých dnech. Včelstvo je uvnitř a zvenku sledováno kamerou. Všechna vyjmenovaná zařízení jsou buď na solární panel, nebo na baterie. S rozšířením na budovu v Koterovské počítáme v následujících měsících, nyní je nutné vybudovat bezpečnostní zábradlí na střeše, poté již můžeme instalovat včelí úly,“ doplnil ředitel magistrátního úřadu správních agend Petr Triner.

Reklama

Související témata:

Doporučované