Hlavní obsah

Jak přesný čich mají včely? Vědci je vycvičili, za vteřinu vycítí covid

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vědci v Nizozemsku vycvičili včely medonosné k identifikaci nákazy koronavirem pomocí čichu. Domnívají se, že s jejich pomocí by se doba čekání na výsledky covidových testů mohla proměnit na pouhé vteřiny.

Článek

Výzkum byl proveden na více než 150 včelách v bioveterinární výzkumné laboratoři Wageningenské univerzity.

Vědci včely vycvičili pomocí Pavlovova reflexu, dávali jim pamlsek v podobě roztoku z cukru a vody pokaždé, když je vystavili pachu norka nakaženého covidem-19, uvádí se v tiskové zprávě univerzity ve Wageningenu. Když byl před ně postaven neinfikovaný vzorek, nedostaly odměnu žádnou, informovala agentura Reuters.

Nakonec včely dokázaly během několika sekund identifikovat infikovaný vzorek. Poté, co si na tento systém zvykly, včely začaly před pozitivními vzorky spontánně natahovat sosáky v očekávání odměny, řekl profesor virologie a jeden z autorů studie Wim van der Poel.

„Vezmeme od včelaře normální včely medonosné a dáme je do včelích postrojů,“ říká. „Hned poté, co před ně dáme pozitivní vzorek, jim dáme i cukrovou vodu. A včely hned vytáhnou své sosáky, aby se vody napily.“ Vytažení sosáků je podle vědců potvrzením toho, že před sebou mají vzorek pozitivní na koronavirus.

Na výsledky běžných testů na covid-19 může čekání trvat hodiny až dny, reakce včel je podle vědců ale téměř okamžitá. Metoda je také levná, což ji může učinit užitečnou pro země, kde je testů málo, uvedli autoři projektu.

Profesor Dirk de Graaf, který se zabývá studiem včel, hmyzu a imunologie zvířat na univerzitě v belgickém Gentu, si však nemyslí, že by tato technika v blízké budoucnosti mohla konvenčnější formy testování nahradit.

„Je to dobrý nápad, ale raději bych prováděl testy pomocí klasických diagnostických nástrojů, než abychom k tomu využívali včely medonosné. Jsem velký milovník včel, ale včely bych používal k jiným účelům než k detekci nákazy koronavirem,“ řekl de Graaf.

Podle webu Business Insider (BI) včely dokážou nákazu detekovat proto, že tělesné tekutiny nakaženého člověka jsou v důsledku metabolických změn způsobených nákazou koronavirem cítit trochu jinak než tělesné tekutiny zdravého člověka.

Včely nejsou prvními živočichy, kteří dokázali detekovat onemocnění covid-19 pomocí čichu. Vědci již v minulosti také vycvičili psy. Ti rovněž dokážou s poměrně vysokou přesností z lidských slin nebo potu rozlišit pozitivní a negativní vzorky. Německá studie podle BI zjistila, že psi dokázali identifikovat pozitivní osoby až v 94 % případů.

Vědecká komunita však stále přemýšlí, zda jsou „zvířecí testy“ pro odhalování případů nákazy koronavirem mimo laboratoř tou nejlepší volbou. „Nikdo netvrdí, že mohou nahradit PCR testy, jejich přínos však vypadá velmi slibně,“ řekl časopisu Nature veterinární neurolog Holger Volk.

Nápad provádět tímto způsobem testování v místech, kde PCR testy nejsou k dispozici, by mohl být užitečný přinejmenším pro identifikaci případů nákazy covidem-19 v zemích, kde je špičkové laboratorní vybavení vzácné nebo nedostupné.

Techniku „hmyzího čenichání“ v 90. letech úspěšně testovala americká armáda s cílem odhalit výbušniny a toxiny, řekl de Graaf. Můry, včely či vosy byly podle něj používány „k bezpečnostním účelům, aby odhalovaly výbušniny, a také v lékařské diagnostice“.

Reklama

Doporučované