Hlavní obsah
Online

Od rána přibylo 81 nakažených, hygiena přitvrdila pravidla

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

V Česku ve čtvrtek přibylo 118 nových případů nemoci covid-19 způsobované koronavirem. Je to nejvyšší denní přírůstek od 21. dubna. Hygiena znovu zpřísnila pravidla na severní Moravě.

Článek

Co byste měli vědět

- Čtvrteční nárůst potvrzených testů na covid-19 v Česku se oproti posledním dnům zvýšil asi o polovinu. Na 118 nových případů. I v pátek bude zřejmě prudší nárůst počtu nakažených pokračovat, do půl šesté odpoledne bylo hlášeno 81 pozitivních případů.

- Podle epidemiologů má nyní covid-19 jen lokální ohniska, momentálně v Praze a na Karvinsku v Moravskoslezském kraji.

- Testy na covid-19 už má za sebou všech 50 lidí navázaných na pondělní jednání Rady hlavního města Prahy. „Všech 50 lidí má negativní test, přesto u nich trvá povinnost setrvat v domácí karanténě do 29. 6. Magistrát ani jiné instituce nemusí díky výsledkům přijímat další opatření,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Jediným potvrzeným případem je tak náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

- Krajská hygiena vyhlásila omezení pro Karvinou a Frýdek-Místek. Zavádí zákaz návštěv v nemocnicích a v sociálních službách, testování zaměstnanců a nově příchozích pacientů. Od 22.6. bude dále maximální kapacita akcí 500 osob.

  • WHO: Ve čtvrtek přibylo ve světě rekordních 150 000 nakažených

    Ve čtvrtek přibylo ve světě 150 000 případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku pandemie, uvedla v pátek Světová zdravotnická organizace (WHO). Šíření nákazy se podle ní zrychluje, přičemž nejhůře postiženy jsou Ameriky.

    „Svět je v nové a nebezpečné fázi. Mnoho lidí už má očividně dost toho zůstávat doma. Země dychtí po znovuotevření společenského života i hospodářství,“ řekl na pravidelné tiskové konferenci v Ženevě šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Virus se stále rychle šíří, stále je smrtící a většina lidí je jím stále ohrožena.“

    Téměř polovina čtvrtečního rekordního přírůstku připadá na Severní, Střední a Jižní Ameriku. Nákaza se podle Tedrose rozšiřuje vysokým tempem také v jižní Asii a na Blízkém východě. Tedros dále vyzval všechny lidi, aby nadále dodržovali společenský odstup, pravidelně si myli ruce a dodržovali další hygienická opatření.

  • V Praze za týden přibylo 98 případů covidu, patří mezi ohniska

    V Praze v uplynulém týdnu přibylo 98 nemocných covid-19. K páteční 18:00 hygienici v hlavním městě evidují 2271 případů nemoci. Vyléčilo se 1472 lidí, od minulého pátku se počet uzdravených zvýšil o 41. Úmrtí zůstalo 92. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice. Nynější nárůst byl vyšší než o týden dřív, kdy nových případů přibylo 60. Prahu hygienici řadí mezi ohniska nemoci v Česku.

    Nové případy covid-19 jsou podle hygieniků v každé městské části Prahy. Pověřená hlavní hygienička Jarmila Rážová ve čtvrtek uvedla, že koronavirus se v hlavním městě šíří v komunitě, ale jsou i lokální ohniska s desítkami nakažených. Více případů se podle ní v posledních dvou týdnech objevilo v Praze 4 až 6, Praze 8 až 10 a Praze 13. „Nosit roušky v MHD dál považujeme za velmi potřebné,“ podotkla.

  • 1200 na hlavu

    Obce dostanou jednorázový příspěvek 1200 korun na obyvatele ze státního rozpočtu jako kompenzaci výpadku daňových příjmů. Počítá s tím vládní balík změn daňových zákonů, které dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad. Příspěvek má obcím nahradit příjmy z daní, o které přicházejí kvůli výplatě státní podpory podnikatelům postiženým dopady epidemie.

  • Nárůst pokračuje. Od rána přibylo 81 nakažených

    Od začátku epidemie eviduje Ministerstvo zdravotnictví v Česku 10.361 případů koronaviru. Za dnešek do podvečera se počet zvýšil zatím o 81 nemocných. Pokračuje tak rychlejší nárůst. Zemřelých s nemocí covid-19 je 335, naopak 7472 se vyléčilo. Aktuálně je tak v Česku 2554 nemocných. Vyplývá to z údajů ministerstva k dnešním 17:30.

  • Hygiena vyhlásila omezení pro Karvinou a Frýdek-Místek

    „Ode dneška zavádí zákaz návštěv v nemocnicích a v sociálních službách, testování zaměstnanců a nově příchozích pacientů ve zdravotnických a soc. službách a od 22. 6. bude dále max. kapacita akcí 500 osob,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Nikdo z pražských hasičů covid-19 nemá

    Na covid-19 se nechali testovat také hasiči, kteří se minulý týden setkali při návštěvě stanice s náměstkem primátora Petrem Hlubučkem. Všechny testy byly negativní.

  • Dušek: Situace je pod kontrolou

    Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek nevnímá údaje o skokovém nárůstu nakažených koronavirem jako změnu ve vývoji. Rychle zpracovaná data lze podle něj vnímat i pozitivně. „Situace je pod kontrolou,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

  • Zdravotnická zařízení dostanou od státu náhrady za výpadky příjmů

    Zdravotnická zařízení dostanou náhrady za výpadek příjmů zhruba 30,5 miliardy korun, o něž přišla kvůli epidemii koronaviru. Podrobnosti k výplatě peněz stanoví Ministerstvo zdravotnictví kompenzační vyhláškou. Umožní to vládní návrh zákona, který dnes podepsal prezident Miloš Zeman, sdělil ČTK Hrad.

  • Nikdo další z pražského vedení koronavirus nemá

    Testy na covid-19 už má za sebou všech 50 lidí navázaných na pondělní jednání Rady hlavního města Prahy. „Všech 50 lidí má negativní test, přesto u nich trvá povinnost setrvat v domácí karanténě do 29. 6. Magistrát ani jiné instituce nemusí díky výsledkům přijímat další opatření,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Dodal, že do 7 dnů onemocní zhruba 80 procent osob, proto zatím nelze možnost nákazy zcela vyloučit. Dotyčné tak čekají další testy.

  • V Moravskoslezském kraji je 49 nových případů

    Jedním z ohnisek nákazy koronavirem je kromě Prahy i oblast Karviná v Moravskoslezském kraji. Podle údajů z dnešního rána v kraji přibylo 49 nakažených. „Tato situace má více příčin. Jednou z nich je i vznik lokálního ohniska v domově seniorů. Proběhlo zde testování zhruba 240 lidí a za poslední dva dny tam přibylo zhruba 11 pozitivních případů. Další příčinou je ale i postupné rozvolňování karanténních opatření a otevírání hranic. Zároveň vznikají i nová lokální ohniska nejen v domovech pro seniory, ale i v oblasti hornictví,“ sdělil Seznam Zprávám Petr Polanský z krajské hygienické stanice.

  • Británie snížila úroveň koronavirové nouze

    Podle britské vlády úroveň nebezpečí dnes klesla z úrovně čtyři na úroveň tři. Následovat proto může další uvolňování restrikcí.

  • Indické velkoměsto Čennaí znovu zavedlo karanténu

    Indické úřady dnes znovu zavedly karanténní opatření ve městě Čennaí a třech přilehlých oblastech. Nejméně do konce června jsou v jihoindickém velkoměstě zavřené obchody, kromě těch s léky či potravinami; uzavřené jsou i restaurace a další podniky a v omezeném provozu fungují úřady. Kromě nejnutnějších případů platí zákaz osobní dopravy, informoval zpravodajský server BBC.

  • Vláda v pondělí jmenuje Rážovou hlavní hygieničkou ČR

    Vláda v pondělí jmenuje Jarmilu Rážovou hlavní hygieničkou ČR. Zvítězila ve výběrovém řízení, kterého se účastnili tři uchazeči, z nichž jeden nesplnil podmínky. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí projedná vláda. Funkcí hlavního hygienika, jenž je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví, byla Rážová pověřena po odvolání Evy Gottvaldové. Předtím působila jako ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Vláda odvolala Gottvaldovou 12. března, kdy byl vyhlášen nouzový stav kvůli šíření nového typu koronaviru. Podle kabinetu hlavní hygienička svou práci nezvládla.

  • Rusko hlásí téměř 8 000 nových případů koronaviru

    Rusko eviduje 7 972 nových případů koronavirové nákazy, od začátku pandemie dohromady už 569 063. Třetí den tak potvrzené případy zůstaly pod hranicí 8 000. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 181 lidí, dohromady tedy už 7 841. Více než 324 000 lidí s koronavirem se už vyléčilo, informoval dnes podle agentury TASS ruský krizový štáb.

  • Dušek: Nárůst nakažených není překvapivý

    Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška není čtvrteční nárůst nakažených, který je největší od 21. dubna, nijak překvapivý – infikované totiž hlásí především ohniska lokální nákazy. „Číslo je Karvinsko, Praha a dvě obce na Frýdecko-Místecku. To jsou lokality, které reportujeme denně a vidíme, že se tam něco děje,“ řekl Dušek pro Radiožurnál a dodal, že nárůst by neměl ovlivnit červencové rozvolnění opatření.

  • Slovensko ruší uzavření prodejen o nedělích i další omezení

    Slovensko ruší zákaz maloobchodního prodeje o nedělích, který zavedlo kvůli povinné dezinfekci prostor s cílem zamezit šíření koronaviru, a mezi bezpečné země nově zařadilo Polsko. Oznámili to dnes slovenský premiér Igor Matovič a hlavní hygienik Ján Mikas. Bratislava přitom už dříve umožnila volné cestování zhruba do dvou desítek států včetně Česka a zrušila většinu karanténních omezení namířených proti chorobě covid-19.

  • V Německu se nově koronavirem nakazilo 770 lidí, 16 zemřelo

    Německo za poslední den eviduje 770 nových případů nákazy koronavirem, celkový počet infikovaných se tak vyšplhal na 188 534. Dalších 16 lidí na komplikace provázející onemocnění covid-19 zemřelo, celková smrtelná bilance činí k dnešku 8 872. Vyplývá to z poslední statistiky zveřejněné Institutem Roberta Kocha. Z nemoci covid-19 se zotavilo 174 400 osob, za poslední den jsou uzdravených čtyři stovky.

    V posledních týdnech trápí Německo výskyt koronaviru v řadě masokombinátů. Na jatkách firmy Tönnies ve městě Rheda-Wiedenbrück, která jsou jedna z největších v celém Německu, hygienici ve čtvrtek evidovali 730 infikovaných. Firma i celé odvětví čelí kritice kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám zaměstnanců ze zahraničí, kteří žijí ve stísněných prostorách ve společných ubytovnách. Nákaza se pak mezi nimi snadno šíří. Zhruba na 7 000 zaměstnanců byla uvalena karanténa. Školy v okrese musely být uzavřeny.

  • V Číně se stále bojí lososů. Lidé věří, že může za koronavirus v Pekingu

    I když čínští představitelé vyvrátili obavy, že za nové infekce koronaviru v Pekingu může losos, zákazníci se této rybě i nadále vyhýbají. Mezi Číňany oblíbený losos tak zhmotňuje přetrvávající strach z dalšího šíření viru, píše deník The New York Times.

    Když se minulý týden v Pekingu prokázaly nové případy infekce SARS-CoV-2, obyvatelé čínského hlavního města se zalekli zpráv, že virus byl nalezen na tržišti na prkénkách, na nichž se porcoval dovezený losos. O víkendu před lososem varoval také epidemiolog Ceng Kuang z Čínského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, kterého citoval čínský státní list Global Times.

    Více o šíření nákazy v Pekingu a podezření na lososy:

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy