Hlavní obsah

Vchody do historické radnice v Olomouci zdobí opravené erby

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dva vchody do historické radniční budovy v centru Olomouce, která byla v předešlých čtyřech letech zrekonstruována, opět zdobí soubor 13 gotických a renesančních erbů.

Článek

Restaurátoři jim vrátili původní barevnost, o kterou přišly před více než sto lety. Rodové znaky nad oběma vchody do radnice byly slavnostně odhaleny v úterý. „Návrat původní polychromie (barevnosti ) těchto erbů je jedním z vizuálně i symbolicky nejzajímavějších výsledků celkové rekonstrukce radnice,“ řekla primátorova náměstkyně Markéta Záleská (ODS). Barvy byly na erbech zdobících radnici od počátku, odstraněny byly při přestavbě radniční budovy na začátku 20. století.

Barevnost erbů byla doložena na archivních fotografiích i v nepatrných zbytcích původní malby, které byly nalezeny při restaurování. O obnovu barevnosti se zasloužil přední český heraldik a ředitel Zemského archivu v Opavě Karel Müller. „Erby bez původní polychromie jsou pouze historizujícím ornamentem bez výpovědní hodnoty,“ upozornil Müller.

V českých zemích erbovní tradici zahájili Lucemburkové, po nich pokračovaly i další dynastie. Erby na olomoucké radnici představují heraldické galerie Jagellonců a Habsburků. Radnice je zřejmě jediným obdobným objektem v tuzemsku, který se může pochlubit dvěma dynastickými erbovními galeriemi. Podle historiků to svědčí o tom, že v době vzniku obou erbovních galerií byla Olomouc skutečným hlavním městem markrabství.

„Seskupení tří a více erbů v určité promyšlené kompozici sloužila již od vrcholného středověku k okázalé reprezentaci svých objednavatelů a představovala svébytnou demonstraci společenského postavení, rodových vztahů i majetku,“ uvedla historička a vedoucí odboru památkové péče olomouckého magistrátu Vlasta Kauerová.

Oprava radnice v centru Olomouce byla zahájena na začátku roku 2017. Rekonstruována byla střecha, informační centrum i vstupy. Poslední etapa zahrnovala fasádu a radniční věž, která je vysoká 75 metrů. Součástí budovy je orloj. Základní kámen radnice byl na Horním náměstí položen v roce 1378. Historici považují olomouckou radnici za druhou nejpamátnější v českých zemích, hned po pražské Staroměstské radnici.

Reklama

Doporučované