Hlavní obsah

Vdovy po sobě zanechávají slušný majetek. V aukčních síních má úspěch

Foto: The U.S. National Archives - GetArchive

Lee Radziwillová, sestra bývalé americké první dámy, vydražila své sluneční brýle za 2 750 dolarů.

Reklama

I když většině lidem jména jako Kathleen DuRoss Fordová nebo Lee Radziwillová nic moc neříkají, pro aukční síně jsou atraktivní. Tyto ženy po sobě nechávají hodnotný majetek, který se v dražbách prodává za miliony.

Článek

Jméno Kathleen DuRoss Fordová v Česku pravděpodobně nic neřekne. Zesnulá vdova po podnikateli v automobilovém průmyslu a nejstarším vnukovi Henryho Forda po sobě zanechala hodnotný majetek, který chce na konci března zpeněžit aukční síň Christie’s. Z její pozůstalosti vybrala k dražbě 250 položek, podle agentury Bloomberg však majetek zesnulé zahrnuje přibližně 650 položek, jejichž celková cena přesahuje pět milionů dolarů.

„Jde o něco jako uzavřenou sbírku. Věděli jsme, že existuje,“ řekl agentuře Bloomberg Jonathan Rendell, místopředseda aukční síně Christie’s a vedoucí prodeje. „Zjišťujeme, že jde o úžasnou skupinu dekorativního umění, která se nachází na samém vrcholu, a to zejména proto, že dlouho nikdo neměl šanci se k ní dostat.“

Prodej sbírek s jediným vlastníkem je denním chlebem aukčních domů jako je Christie’s. V posledních letech přinášela poměrně neznámá jména významné výsledky. V roce 2019 se vydražily dva páry slunečních brýlí Lee Radziwillové, mladší sestry Jacqueline Kennedyové Onassisové, za 2 750 dolarů. Lze to ještě vysvětlit její blízkostí k bývalé první dámě Spojených států.

Taková Jayne Wrightsmanová, newyorská prominentka a sběratelka umění, rozhodně tolik neproslula. Odhady říjnové aukce jejího majetku se pohybovaly na osmi milionech dolarů, ale prodej nakonec přinesl 10 milionů dolarů. Hodně tomu napomohlo pět odpadkových košů, které se prodaly za 43 750 dolarů, i když vyvolávací cena začínala na 500 dolarech.

Atraktivitu těchto aukcí dokazuje i vydražení majetku Susan Gutfreudové. Jejího zesnulého manžela Johna Gutfreuda, bývalého ředitele investiční banky Salomon Brothers, si sice archivy Wall Streetu pamatují, ale v posledních letech se oba drželi v ústraní. Přesto se do aukce, která vynesla 8,8 milionu dolarů, zapojili lidé z 29 zemí světa.

„Lidé milují věci s asociacemi, skvělé jméno a příběh zaujmou. Takový předmět pak plní hned dva účely – udělá vám radost, protože je krásný, a plní vaši potřebu. Ale zároveň se pojí k dalším kouskům z dané kolekce, což ho staví do jiné perspektivy,“ vysvětluje Rendell.

Prodej nemovitostí Kathleen DuRoss Fordové by mohl těžit jak z jejího jména, tak z jejího příběhu. Byla třetí manželkou průmyslníka Henryho Forda II. Po jeho smrti trávila čas v sídlech v Palm Beach na Floridě a sídle Turville Grange v anglickém hrabství Buckinghamshire. Shodou okolností tento dům, který proslul natolik, že má vlastní heslo ve Wikipedii, Fordovi koupili v 70. letech minulého století od rodiny Lee Radziwillové.

Mnoho předmětů v prodeji pochází ze sbírky Henryho Forda II. Podle Christie’s zahrnuje například gravírované stříbro z jeho jachty Sant Maria. To půjde také do aukce, i když síň dosud nezveřejnila odhad ceny.

K dispozici jsou i extravagantní hodiny z roku 1791 na podstavci ze saténového dřeva, které kdysi stály v domě Henryho Forda II ve městě Grosse Pointe v Michiganu, následně ukazovaly čas ve vstupní hale jeho sídla na Floridě. Jejich cena se odhaduje na 250 000 až 400 000 dolarů.

„V době, kdy byly hodiny vyrobeny, byly docela honosným předmětem a zůstávají i dnes nádherným kusem nábytku,“ vysvětluje Redell.

Část majetku Fordové se již prodala. Poté, co vdova v květnu 2020 zemřela, prodala Christie’s v prosinci téhož roku její šperky za něco málo přes 2,5 milionu dolarů. Nového majitele přineslo dražebníkovo kladívko také kouskům z jejího impresionistického a moderního umění v hodnotě 17,7 milionu dolarů, včetně obrazu Henri Toulouse-Lautreca, který k celkové částce dodal přes devět milionů dolarů.

Reklama

Doporučované