Hlavní obsah

Ve 200 vězeních u nás odsouzence mučí, říká Ruska, která tyto případy monitoruje

Podmínky v ruských věznicích popisuje Anastasia Zotovová.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

O středověkých podmínkách v ruských věznicích vypráví pro pořad Svět bez obalu Anastasia Zotovová, která se zabývá případy mučení vězňů v tamních nápravných zařízení.

Článek

„Před několika měsíci mě v kanceláři navštívil jeden muž – bývalý vězeň, a tvrdil, že byl dozorci ve vězení týrán. Jako důkaz mi ukázal svoji hruď. Bylo na ní vidět, že mu chybí dvě žebra, a to proto, že byl prý mučen a žebra mu dozorci zlomili a on nakonec musel jít na operaci, kde mu je odstranili, protože se mu do kostí dostala gangréna,” říká Zotovová.

„U nás je asi 1000 vězení a okolo 700 nebo 800 jich funguje normálně, ale ve více než dvou stech se vězni mučí. Když to převedeme na procenta, tak je to 80 % oproti 20 %. Někdo říká, že to není příliš mnoho, ale podle nás 200 vězení, kde se lidé mučí, je strašně moc. V každém takovémto vězení je okolo 500 lidí. A to už je opravdu velký problém,” tvrdí ruská aktivistka.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Pořad Svět bez obalu pak najdete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Reklama

Doporučované