Hlavní obsah

Ve čtvrtek znovu hrozí ledovka, na Moravě vydrží do pátku

Co dokáže připravit ledovka na silnicích, ukazuje video z minulého pátku v Kraslicích na Karlovarsku.Video: Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje

 

Reklama

Další varování Českého hydrometeorologického ústavu. Tentokrát je výstraha na nízký stupeň nebezpečí.

Článek

Meteorologové už potřetí v posledních sedmi dnech varují před ledovkou.

Tentokrát hlásí, že by se měla začít tvořit při mrznoucím dešti ve čtvrtek ráno.

Nejdříve zasáhne jihozápadní polovinu Čech, postupně se rozšíří na většinu republiky. Na Moravě a ve Slezsku se ledovka objeví později, může ovšem vydržet až do pátečního dopoledne, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.

„Ve čtvrtek čekáme od západu sněžení nebo déšť, který bude místy zpočátku v Čechách, postupně v noci na pátek a v pátek dopoledne i na Moravě a ve Slezsku namrzat a tvořit ledovku,” uvedli meteorologové.

Nynější výstraha je s nízkým stupněm nebezpečí. V uplynulých dnech vydávali meteorologové výstrahu na ledovku s extrémním stupněm nebezpečí. Například v pondělí námraza výrazně zkomplikovala cesty na silnicích i železnicích hlavně na Moravě.

Do středečního dopoledne přitom platilo v části republiky varování před náledím, vážnější problémy ale nenastaly.

Zatímco náledí vzniká postupným mrznutím kapek deště nebo roztátého sněhu na povrchu země, ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení. Ledovka se tedy může objevit nejen na zemi, ale také na větvích stromů, trolejích či drátech elektrického vedení.

Reklama

Doporučované