Hlavní obsah

Ve čtvrti, kde vládne náměstek, naočkovali dobrovolné hasiče dřív než seniory

Foto: ČTK, ČTK

Vakcínu proti covidu-19 dostali hasiči z Lysolají, kde vládne náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Reklama

V době, kdy řada seniorů stále čeká na očkování proti covidu-19, se vakcína dostala ke dvěma jednotkám dobrovolných hasičů ze dvou pražských městských částí.

Článek

Během soboty byli naočkováni hasiči v pražských Lysolajích a Suchdole. O tom, že dostali vakcínu od společnosti AstraZeneca, informovali hasiči na svém Facebooku. Vyzdvihli v této souvislosti starostu Lysolají a zároveň náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN). Ten jim údajně očkování nabídl.

Podle pražské radní Mileny Johnové (Praha Sobě) tím ale došlo k porušení pravidel, přednostně se mají očkovat senioři. „Není dovoleno očkovat jednotky dobrovolných hasičů,“ uvedla Johnová. Hlubučkovi kolegové se o očkování v jeho městské části začali zajímat poté, co je na něj upozornil e-mail. Do té doby o něm nevěděli.

Hlubuček Seznam Zprávám napsal, že hasiče naočkovala lékařka Lucie Jarešová. Ta má estetickou kliniku a podle svého webu má v jejích prostorách také očkovací centrum proti covidu-19. „Sama se nabídla naše jednotky hasičů naočkovat a my jsme tuto nabídku přijali,“ popsal Hlubuček.

Podle Johnové však lékaři dostali v tento moment očkování pro jinou cílovou skupinu. A to pro „pacienty, které by covid ohrozil na životě“, napsala Johnová.

„Zmíněnému postupu nerozumím, pokud to je pravda, pak je to porušení pravidel. Nyní je absolutně nezbytné očkovat výhradně nejohroženější skupiny obyvatel,“ doplnila.

Zbylé vakcíny, nebo plán?

Pražský koordinátor pro očkování Martin Ježek, který je zároveň ředitelem odboru zdravotnictví na magistrátu, popsal, že vakcínu v hlavním městě mohou dostat hasiči, policisté nebo strážníci. Ale pouze ve chvíli, kdy by někde měly zbývat otevřené dávky.

„Je to vždy takzvaná zbytková vakcína. Když se dozvíme, že v některé nemocnici zůstala, tak ji nabídneme. Policisté nebo hasiči jsou schopní obratem přijet. Zatímco u seniora by to tak nešlo,“ řekl Ježek.

To, že vakcínu dostali dobrovolní hasiči, však také nevěděl. Podobně jako Ježek popisuje situaci i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Může se stát, že na konci dne zbyde registrovanému očkovacímu místu otevřená lahvička s nevyočkovanými dávkami, protože například nedorazí zájemce s rezervací,“ uvedl Hřib.

V takovém případě jsou podle něj kontaktováni hasiči, kteří jsou schopni operativně dorazit na očkovací místo. Jenže očkování dobrovolných hasičů v Lysolajích a Suchdole bylo nejspíše předem plánované.

Velitel výjezdové jednotky sboru dobrovolných hasičů Praha-Suchdol Jakub Bárta totiž Seznam Zprávám napsal, že jim bylo očkování nabídnuto den předem. Tedy v pátek. Samotné očkování, jak potvrdil Hlubuček, proběhlo až v sobotu.

„Bylo naočkováno jedenáct hasičů,“ napsal Bárta. Velitel hasičů z Lysolají Václav Vojtěch jen uvedl, že nemůže na dotazy reagovat, protože je vázán mlčenlivostí.

Foto: Facebook sboru dobrovolných hasičů, Seznam Zprávy

Hasiči informovali o očkování na Facebooku.

Hlubuček i jeho stranický kolega a starosta Suchdola Petr Hejl uvedli, že hasiči z jejich městských částí vakcínu dostali, protože jejich jednotky drží celou dobu pandemie plnou pohotovost.

„Několikrát do měsíce vyjíždí k požárům a jiným událostem. Bohužel stát není schopen zajistit očkování obyvatel,“ napsal Hejl. Primátor Zdeněk Hřib chce celou věc nechat prověřit.

Reklama

Doporučované