Hlavní obsah

V exministrově fotbalové škole bude učit Hašek i další „disidenti“

Foto: Profimedia.cz

Ivan Hašek, na snímku uprostřed ve společnosti Milana Baroše a Vladimíra Šmicera. Hašek přislíbil své přednášky nově vznikající VOŠ profesních fotbalových studií.

Reklama

Vyšší odborná škola profesních fotbalových studií je zcela novou variantou studia, která dá absolventům předpoklad uplatnit se třeba v ligových fotbalových klubech. V září ji otevřou v Kladně. Ředitelem bude Josef Dobeš, někdejší ministr školství. Přednášky přislíbil Ivan Hašek a mezi lektory bude i řada dalších velmi známých jmen z fotbalového prostředí, například Josef Csaplár či Antonín Barák.

Článek

Někoho možná zaskočí, že se Josef Dobeš, někdejší místopředseda strany Věci veřejné, angažuje zrovna ve fotbale. Skutečnost je ovšem taková, že je s ním spojen již 5 let. Nejprve řídil fotbalovou akademii v Příbrami, nyní pracuje jako šéf akademie Bohemians ve Velvarech.

A od září míní být ředitelem Vyšší odborné školy profesních fotbalových studií, jejíž projekt připravoval několik let. „Inspiraci jsem získal v projektu Wembley College. K tomu, aby člověk získal akreditaci od Ministerstva školství, vede cesta svízelná, ale podařilo se. Naší silnou stránkou bude bezpochyby lektorský tým a také materiálně technické podmínky. Chtěl jsem školu vybudovat někde poblíž Prahy, ale mimo ni. Po schůzce s ředitelkou sportovního gymnázia v Kladně bylo rychle rozhodnuto, podmínky tam budeme mít prakticky ideální,“ říká Dobeš.

Studenti se ve škole dozvědí, jak se reálně dělá fotbal. Na hřišti i mimo ně. K dispozici bude několik specializací. Například trenérská, včetně odbočky k přípravě mládeže, vyhledávání talentů anebo k mentálnímu koučinku. Další větev bude manažerská, směřující k řízení, financování, ale i správě či bezpečnosti sportovišť. „A k tomu marketing, PR nebo sportovní právo,“ završuje výčet Dobeš.

Škola už se domluvila na spolupráci s Ivanem Haškem, někdejším předsedou Fotbalové asociace ČR a bývalým trenérem Sparty či Štrasburku, který se v posledních letech pracovně nejčastěji pohybuje v arabském světě.

„Ten nový pohled na vzdělání a fotbal se mi líbí, fotbalu takový projekt může pomoct, ve Francii podobné fungují. Rád jsem slíbil, že pokud budu v České republice, tak několik přednášek udělám,“ říká Ivan Hašek. „Na jaká témata? O co bude zájem… Napadá mě třeba organizace realizačních týmů v zahraničí, rozdíly oproti nám. Těch oblastí, kde můžeme srovnávat zahraniční skutečnosti a zvyklosti s našimi, je nepřeberné množství. A zkušeností jsem, myslím, v tomto směru za svůj dosavadní život a kariéru posbíral dost.“

Josef Dobeš k tomu poznamenává: „U Ivana počítám s tím, že by měl blok přednášek dvakrát za semestr. Rád bych seznam lektorů doplnil ještě třemi čtyřmi velkými osobnostmi na této bázi spolupráce.“

Zároveň ovšem potřebuje i lektory na plný úvazek a každodenní práci. „Stojí o to Pepík Csaplár, který by se vrhl do té vzdělávací oblasti, ale i Ruda Řepka,“ zmiňuje někdejšího generálního sekretáře FAČR.

„Pak jsou lidé, kteří už jsou zakomponováni do několika dalších projektů, s nimi se bavím o polovičním úvazku. A tady bych v první řadě jmenoval Antonína Baráka, který je opravdu špička na práci s mládeží. Na přednášky o práci tiskových mluvčích jsem domluven s Ondrou Lípou, někdejším mluvčím fotbalového svazu, reprezentace nebo Viktorie Plzeň.“

Nejen oblast rozhodcovství reprezentuje na seznamu lektorů Petr Mlsna, náměstek ministra vnitra, který před časem opustil současnou komisi rozhodčích FAČR kvůli nesouhlasu s tím, jaké poměry ve vrcholných pozicích asociace panují.

Ostatně jakýchsi fotbalových „disidentů“, tedy odpůrců osoby Romana Berbra, faktického šéfa FAČR, je na seznamu lektorů celá řada. Kvůli názorovému střetu s bývalým příslušníkem Státní bezpečnosti odešli ze Strahova už zmiňovaní Rudolf Řepka, Petr Mlsna, Antonín Barák, Ondřej Lípa, ale i Barákův spolupracovník Jiří Vorlický nebo Emil Ubias, delegát a expert na bezpečnost na stadionech, nyní pracovník Ligové fotbalové asociace.

Odlišné hodnoty než Berbr vyznává ostatně i Ivan Hašek. „Že jsme tam samí disidenti? Já to takhle neberu,“ usmívá se.

Ředitel Josef Dobeš nestaví věc tak, že by se ve škole mělo vytvářet nějaké centrum opozice. „Ale pokud se má český fotbal někam posouvat, tak od nové generace, zdatné odborně i morálně.“

Mezi lektory školy se počítá také s ligovými trenéry Martinem Haškem, Pavlem Tobiášem a jeho synem Kamilem, pomáhat má mentální kouč Dragan Vujovič, bývalý sportovní komentátor Jiří Baumruk, majitelé Bohemians, tedy otec a syn Jakubowiczovi, a další.

Studenty čeká tříleté studium, tedy šest semestrů, školné bylo stanoveno na 30 000 korun za rok. „Do prvního ročníku bychom chtěli vzít 100 studentů a stejným způsobem pokračovat i v dalších letech,“ říká Dobeš. Absolvent získá neakademický titul Diplomovaný specialista (DiS).

A pro koho škola vlastně bude? „Já myslím, že by ji mohla ocenit spousta kluků, co po skončení střední školy ještě hrají fotbal, dejme tomu na úrovni ČFL, ale mají dilema, co dál. Jestli fotbal, nebo školu,“ míní Antonín Barák.

„Těch cílovek je několik,“ přikyvuje Dobeš. „Vedle aktivních fotbalistů, klidně i z první ligy, jsou to především trenéři a lidé z managementu klubů, nároky na vzdělání tam výrazně stoupají. Pak také rodiče, kteří mají doma malé sportovce a rádi by lépe rozuměli tomu, jak je mohou připravovat. A nejširší vrstvou budou bezesporu studenti opouštějící maturitní ročníky. Myslím, že naši absolventi najdou dobře i jiné než fotbalové uplatnění.“

Reklama

Související témata:

Doporučované