Hlavní obsah

Ve filmu o prvním muži na Měsíci není scéna s americkou vlajkou, republikáni i Aldrin to odsuzují

Ve filmu o prvním muži na Měsíci chybí scéna s americkou vlajkou.Video: Jolana Humpálová, AP, Youtube.com

 

Reklama

Nový biografický film o cestě Neila Armstronga na Měsíc First Man rozvířil politickou debatu, a to ještě ani neproběhla jeho oficiální premiéra. Ve filmu totiž chybí scéna se zabodnutím americké vlajky do povrchu Měsíce, což mnozí odsuzují.

Článek

Do oficiální premiéry amerického filmu First Man sice zbývá více než měsíc, po jeho promítání na benátském filmovém festivalu se už ale stihla rozvířit politická debata. Snímek o prvním muži na Měsíci, astronautu Neilu Armstrongovi, totiž neukazuje pro mnohé zásadní moment – zabodnutí americké vlajky do měsíčního povrchu. Několik scén s pruhovanou vlajkou s hvězdami v pozadí však divák ve filmu najde.

Pravicoví politici v čele s bývalým republikánským kandidátem na prezidenta a floridským senátorem Marcem Rubiem se do snímku pustili kvůli údajně „nechutnému” nedostatku vlastenectví. Rubio vynechání momentu se zabodnutím vlajky a jeho obhajování označil za naprosté šílenství. V pondělí se k debatě po svém vyjádřil i člověk, který diskutovaný moment zažil na vlastní kůži, druhý muž na Měsíci a člen posádky vesmírné lodi Apollo 11 Buzz Aldrin.

Na svůj Twitter přidal příspěvek se dvěma fotografiemi právě ze chvíle, kdy byla americká vlajka umístěna na Měsíc. Sice se ke kontroverzi doprovázející nový film nevyjádřil přímo, ale hashtagy, které k fotografiím připojil, zněly jasně: „Jsem hrdý Američan”, „pocta”, „jeden národ” či „svoboda”.

Tábor s opačným názorem představuje například filmový představitel Neila Armstronga, herec Ryan Gosling.

„Přistání na Měsíci přesahuje země a hranice,” řekl Gosling. Herec uvedl, že věří, že přistání bylo považováno především za úspěch lidstva, ne pouze Spojených států. Právě tento komentář odsoudil nejen republikán Rubio, ale i moderátoři talk show Fox & Friends americké televize Fox News. Ti Goslinga dokonce označili za idiota.

Neil Armstrong přitom po přistání na Měsíci v roce 1969 sám pronesl památná slova: „Je to malý krok pro člověka, ale velký krok pro lidstvo.” Astronaut zemřel v roce 2012, jeho synové Rick a Mark ale rozhodnutí filmařů podpořili a uvedli, že není protiamerické.

„Tvůrci se rozhodli zaměřit na Neila a jeho pohled zpět na planetu Zemi, jeho chůzi směrem k Západnímu kráteru a jedinečný osobní prožitek z cesty. Cesty, která čítala mnoho neuvěřitelných úspěchů i devastujících pádů,” napsali Armstrongovi synové ve společném prohlášení.

Reklama

Doporučované