Hlavní obsah

Ve firmách se přestává tisknout, štafetu převzaly domácí tiskárny

Rozhovor s Erikou Lindauerovou, generální ředitelkou HP pro Česko, Slovensko a Maďarsko.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spotřeba papíru českých domácností jde nahoru. „Česká rodina průměrně vytiskne 27 stránek měsíčně,“ říká Erika Lindauerová, generální ředitelka HP pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Naopak firmy na provozu tiskáren značně ušetřily.

Článek

Loučení s papírem ještě potrvá. Z průzkumu globálního výrobce techniky vyplývá, že průměrná domácnost použije tiskárnu minimálně jednou týdně. Naopak ve firmách za provoz tiskáren i papír výrazně uspořili. Stejně jako za další náklady například za vodu, kávu pro zaměstnance nebo třeba mýdlo a toaletní papír.

„Po dobu, kdy byly kanceláře zavřené a lidé do nich měli omezený přístup, jsme zaznamenali výrazný pokles počtu vytisknutých stran a přesunulo se to právě do domácností,“ vysvětlila Erika Lindauerová v rozhovoru pro SZ Byznys. „Teď už znovu vidíme návrat lidí do kanceláří, ale nepředpokládám, že se to vrátí do těch hodnot, jaké byly před pandemií,“ doplnila.

Dříve byl jeden počítač nebo jeden notebook na domácnost, dnes už začíná být standardem jedno zařízení pro člena domácnosti.
Erika Lindauerová, generální ředitelka HP

Tiskárnu tak momentálně vlastní už tři čtvrtiny domácností. Během pandemie pak do nového zařízení investovala pětina z nich. Někteří k tomu mohli využít příspěvek od zaměstnavatele, zdaleka však ne všichni.

Trend jde v souladu s tím, co HR manažeři říkají už několik měsíců. Firmy musely kompletně změnit strategie řízení svých lidí.

„Během pandemie měli lidé tendenci dovybavit se technikou. Dříve byl jeden počítač nebo jeden notebook na domácnost, dnes už začíná být standardem jedno zařízení pro člena domácnosti,“ říká generální ředitelka HP. Od letošního jara „učí“ zákazníky používat předplatné na inkoust nebo tonery na podobném principu jako fungují streamovací služby na filmy nebo hry.

Největší výzva pro příští rok? Komponenty a uhlík

„Doufám, že konečně budeme mít dost součástek pro výrobu,“ říká Erika Lindauerová otevřeně o globálním nedostatku čipů jako o výzvě příštího roku. Dlouhodobě pak jeden z největších výrobců výpočetní techniky řeší uhlíkovou stopu svých produktů z pohledu výroby, užívání i recyklace.

„Největší vliv na to mají spotřebitelé, takže když si každý z nás do svých hodnot, podle kterých se rozhoduje při nákupu, zahrne i toto, tak by to bylo úplně super,“ míní manažerka.

Erika Lindauerová

  • Generální ředitelka HP pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Ve firmě působí od roku 1997 a prošla v ní řadou různých pozic.
  • HP je globální technologickou společností, která vyvíjí notebooky, osobní počítače, tiskárny a další související zboží. Zaměstnává přibližně 55 tisíc lidí ve 170 zemích.

Reklama

Doporučované