Hlavní obsah

Ve fotbalové reprezentaci se objevil covid. Testy hráčů jsou ale negativní

Foto: ČTK

Snímek z úterního tréninku fotbalové reprezentace zachytil v přípravě i sparťana Adama Hložka. Kvůli pozitivnímu testu jednoho z členů realizačního týmu se odložil odlet do Bratislavy o jeden den.

Reklama

Jeden z členů realizačního týmu fotbalové reprezentace měl pozitivní test na covid-19. Od týmu již byl oddělen. Hráči a další lidé z reprezentace absolvovali test, který byl ve všech případech negativní.

Článek

Úterní testy na covid-19 nařízené UEFA odhalily v české fotbalové reprezentaci jeden pozitivní případ. Kromě jednoho z masérů, který je na covid-19 pozitivní a již opustil hotel, v němž národní tým nocuje, byly dnes všechny další kontrolní testy negativní.

Redakci Seznam Zpráv to potvrdil Michal Jurman, mluvčí Fotbalové asociace ČR. „Přetestování probíhalo ve spolupráci s příslušnou hygienickou stanicí. Mohu potvrdit, že všechny dnešní testy vyšly negativně. Nicméně odlet do Bratislavy byl posunut z dneška na čtvrtek,“ dodal Jurman.

V Bratislavě čeká tým v pátek duel Ligy národů proti domácímu Slovensku.

Situace v národním týmu znervóznila vedení fotbalové Slavie, která má v reprezentaci osm svých hráčů. A na konci září ji čekají zápasy play-off Ligy mistrů. Slavia dlouhodobě podniká kroky, které mají minimalizovat riziko nákazy jejích fotbalistů. Nechce riskovat, že kvůli pandemii nebude moci k utkáním nastoupit. A přijít tak o případné stamiliony z Ligy mistrů.

Český národní tým se sešel poprvé od listopadu 2019. Kvůli pandemii covidu-19 bylo na jaře letošního roku zrušena jeho účast v naplánovaných přípravných zápasech v USA. A následně byl o rok odložen i turnaj Euro 2020, kterého se český tým měl zúčastnit.

Nyní, na podzim 2020, by měla reprezentace odehrát své zápasy ve skupině Ligy národů. Jde o druhý ročník soutěže, kterou UEFA vymyslela, aby nahradila dosavadní přípravné zápasy soutěžním programem.

V pátek by měla česká reprezentace nastoupit v Bratislavě proti domácím Slovákům, v pondělí pak v Olomouci proti týmu Skotska. A to vždy bez diváků. UEFA na zápasech, které probíhají pod její hlavičkou, zakázala účast diváků až do odvolání.

Týká se to zápasů Ligy národů i předkol evropských pohárů. V říjnu by český tým měl pokračovat v Lize národů duely v Izraeli a ve Skotsku, program má uzavřít listopadové domácí dvojutkání s Izraelem a Slovenskem.

„Česká“ skupina Ligy národů patří do takzvaného patra B. Vítěz skupiny postupuje mezi nejlepší týmy kontinentu do „patra“ A, nejhorší sestupuje do „céčka“.

V roce 2021 by se měla rozehrát kvalifikace o postup na MS 2022 v Kataru. V Evropě tak, že se týmy rozdělí do 10 skupin a jejich vítězové postoupí do Kataru přímo. Týmy z druhých míst budou hrát dodatečnou baráž. A k nim budou přiřazeny dva nejlepší týmy Ligy národů, které nebudou mezi prvními a druhými týmy jednotlivých kvalifikačních skupin.

Takto vznikne skupina celkem 12 týmů rozdělených do tří čtveřic, z nichž vzejdou tři poslední evropští účastníci MS 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované