Hlavní obsah

Ve fotbalovém sporu udělala soudkyně chyby, kauzu jí sebrali

Foto: Profimedia.cz

Karel Kapr, jeden z protagonistů sporu, na archivním snímku před starou budovou Fotbalové asociace ČR.

Reklama

Napsala si dopředu koncept rozsudku a omylem ho vložila do spisu. A to nebyla jediná chyba, jíž se soudkyně Jaroslava Novotná v souvislosti se sporem střížkovského klubu Bohemians Praha s Fotbalovou asociací ČR dopustila. Byla proto z dalšího projednávání a rozhodování této kauzy kvůli podjatosti vyloučena.

Článek

Ten spor se táhne už od roku 2007, klub z pražského Střížkova zažaloval fotbalový svaz za to, že mu svého času znemožnil používat název Bohemians. A podle žaloby měl proto klub vedený Karlem Kaprem přijít o sponzory. Na fotbalové asociaci tak chtěl zprvu vysoudit 51 milionů, po úpravě pak už jen 30 milionů korun.

Projednávání kauzy u Obvodního soudu pro Prahu 1 se táhlo. A v listopadu loňského roku Karla Kapra a jeho právní zástupkyni Moniku Nezbedovou překvapilo, že ve spisu našli omylem založený rozsudek, či přinejmenším jeho koncept. A to navzdory tomu, že ještě například nebyly proneseny závěrečné řeči. Podle tohoto konceptu vypracovaného soudkyní Jaroslavou Novotnou měl Kaprův klub soudní spor prohrát. Tuto podzimní expozici případu jsme podrobně popsali zde.

Kapr a spol. tedy přišli s námitkou podjatosti soudkyně a stěžovali si i na další skutečnosti. Vše, samozřejmě včetně vyjádření Novotné, posoudil Městský soud v Praze, jmenovitě soudkyně Věra Sýkorová.

Ta rozhodla, že námitka podjatosti byla oprávněná. A rozhodla tedy o vyloučení Novotné z dalšího projednávání a rozhodování sporu mezi Kaprovým klubem a FAČR. Proti tomuto výroku není odvolání.

K případům uznané podjatosti soudců obvykle dochází, když se prokáže nějaká spojitost mezi nimi a někým z účastníků sporu. Aby byl ovšem soudce vyloučen z jednání kvůli podjatosti poté, co jsou mu vytknuty chyby, je záležitost, která nastává jen zřídka.

Ke konceptu rozsudku, vloženého do spisu, Novotná řekla, že veškeré podstatné dokazování již bylo v případu provedeno a tak si jen připravila pravděpodobnou variantu rozhodnutí.

Předsedkyně senátu městského soudu Sýkorová, která tuto skutečnost posuzovala, přitakala ve svém usnesení, že je skutečně běžnou praxí, když si soudce koncept rozsudku připravuje, dodala však: „Je zcela nepřípustné, aby v této podobě byl koncept rozhodnutí obsahující výrok ve věci samé založen v průběhu řízení do spisu a byl přístupný účastníkům řízení.“

To však nebylo jediné pochybení soudkyně Novotné. Vedle konceptu rozsudku našel Kapr ve spisu i i vytištěnou mailovou korespondenci, zaslanou na adresu soudkyně. Ta obsahovala mediální rešerše případu Bohemians. Novotná to vyložila tak, že šlo o její pečlivou přípravu, „protože ve specifickém fotbalovém prostředí se těžko orientuje“.

Usnesení Městského soudu v Praze jí ovšem vytýká, že jako soudkyně nemůže získávat poznatky o věci jiným způsobem než z dokazování při soudním jednání.

Prokázána byla i skutečnost, že 8. března chyběla v budově soudu část spisu, kterou si soudkyně Novotná podle námitky podjatosti patrně odnesla domů. V rozporu s předpisy.

Spor mezi Kaprovou Bohemkou a FAČR tak nyní bude rozhodovat soudkyně Andrea Grycová.

Zatímco Kapr a jeho právní zástupkyně předpokládají, že se po změně soudkyně bude muset celý případ projednávat znovu, a to včetně výslechu svědků a podobně, Alena Novotná, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1, takovou variantu v občanskoprávním sporu vylučuje. Podle ní další jednání ve věci naváže na předchozí.

Na otázku, zda předseda tohoto soudu podá na její skoro jmenovkyni Jaroslavu Novotnou kárnou žalobu, odvětila mluvčí, že bude nutné posoudit celý rámec skutečností.

Střížkovský fotbalový klub Bohemians Praha vede i další soudní spory, například se STES, obchodní společností Fotbalové asociace ČR. V něm jde o 6 milionů korun, disciplinární pokutu, kterou v roce 2010 klubu vyměřili. Fotbalová asociace si ji vymohla tak, že ji rovnou škrtla ze splátky, které měl STES poslat střížkovskému klubu za televizní a marketingová práva. V téhle kauze už Kaprův klub pravomocně uspěl, posléze ale vše zvrátil Nejvyšší soud ČR, který rozsudek zrušil a vše vrátil k novému projednání Městskému soudu v Praze.

I tady v minulých dnech došlo ke změně soudce, který měl kauzu řešit. Tentokrát z důvodu jeho úmrtí.

Reklama

Související témata:

Doporučované