Hlavní obsah

Ve Francii řádil dva roky falešný ministr. Díky silikonové masce vylákal z lidí desítky milionů eur

Ilustrační fotografie.

Reklama

Přibližně dva roky se jeden muž (potenciálně více lidí) vydával za francouzského ministra Jeana-Yva Le Driana. Muž díky silikonové masce ministra věrně napodobil a vylákal z bohatých lidí miliony dolarů. Finance měly sloužit jako výkupné za domnělé rukojmí.

Článek

V roce 2015 začal ve Francii operovat zločinec, který se vydával za bývalého francouzského ministra obrany Jeana-Yva Le Driana (vyšetřování zločinu ukázalo, že podobných kriminálníků mohlo být ve Francii více). Zločinci se díky masce a převleku podařilo vylákat ze zámožných obětí přibližně 80 milionů eur (v přepočtu více než dvě miliardy korun). Informoval o tom web britské televize BBC.

Falešný ministr zprvu vyvolal iluzi, že je skutečně Le Drian. Následně po obětech žádal peníze na pokrytí vymyšleného výkupného za novináře, které zajali islamisté na Středním východě. Mezi podvedenými byl například obchodní magnát Aga Khan nebo vlastník prominentních francouzských vinic Château Margaux.

„Celý tento případ se naprosto vymyká,“ řekl Delphine Meillet, právník Le Driana, pro BBC. „Opovážili se ukrást identitu sloužícího francouzského ministra. Poté obvolávali vrcholné politiky a vlivné lidi napříč celým světem a chtěli po nich obrovské částky. Je to k nevíře.“

Zločinecký postup

Falešný ministr nebo někdo z jeho kompliců začínal zločinecké tažení vždy telefonátem. V něm se daný člověk identifikoval jako člen Le Drianova poradenského týmu a domluvil následný hovor se samotným „ministrem“. Falešný Le Drian už poté s oběťmi komunikoval sám. Nejprve mobilním spojením a poté, aby zločinci působili více přesvědčivě, se falešný ministr odvážil k videohovoru pomocí služby Skype.

Zločinecká skupina vytvořila k tomuto účelu speciální místnost, která měla připomínat ministrovu kancelář. Na videu byly patrné francouzské vlajky a portrét tehdejšího prezidenta Françoisa Hollanda. Falešný Le Drian si navlékl na obličej silikonovou masku a inicioval videohovor.

Zločinci zajistili, aby byla místnost špatně osvětlená a kvalita přenosu mizivá. Kriminálníci se také snažili, aby byl hovor co nejkratší.

„Když se na to dívám zpětně, mám spoustu otázek,“ sdělil francouzské veřejnoprávní televizi Guy-Petrus Lignac, vlastník vinic Château Guadet. „Ale opravdu vypadal jako on! Prosil mě o pomoc, o službu pro stát. Je to děsivé, protože kdyby si neřekl o tolik peněz, možná bych na to kývl.“

Kdo zločin spáchal?

Probíhající vyšetřování označilo za nejpravděpodobnějšího viníka Gilberta Chikliho, který byl již v minulosti trestán za vydávání se za jinou osobu. Muž s izraelsko-francouzskými kořeny je v současnosti ve vazbě v Paříží, kde čelí obviněním z organizovaného zločinu a krádeže identity.

Chikli byl zadržen v roce 2017 při cestě na Ukrajinu. Policisty tehdy přesvědčoval, že je na cestě k hrobce váženého rabína. V jeho telefonu byly nicméně důkazy o tom, že si jede koupit masku. Chikli byl posléze vězněn na Ukrajině a později vydán do Paříže.

Na začátku letošního roku, tedy v době, kdy byl Chikli bezpečně uvězněn, se někdo pokusil za Le Driana znovu vydávat. V únoru byli poblíž Tel Avivu zadrženi v souvislosti s případem tři lidé. Od té doby hovory utichly.

Reklama

Související témata:

Doporučované