Hlavní obsah

Fotky: Ve Francii rozehnala policie ilegální party, padlo přes tisíc pokut

Foto: Profimedia.cz

Nepovolený silvestrovský večírek ve městě Lieuron měl skončit až v sobotu.

Reklama

Francouzská policie v pátek rozehnala účastníky nepovoleného třídenního večírku. Na tzv. rave party poblíž města Rennes dorazilo přes 2500 lidí.

Článek

Party se uskutečnila ve městě Lieuron jižně od Rennes v Bretani. Účastníci novoročního večírku byli podle policie na místě konání ještě v pátek. Kolem místa dění byl rozestavěn zdravotnický kordon. Party měla však končit až v sobotu 2. ledna.

Místní strážníci se podle AFP snažili tzv. rave party (slangově bláznivý večírek) zabránit, ale setkali se s „urputným projevem nesouhlasu ze strany mnoha účastníků“, kteří zapálili jedno z jejich aut. Házeli po nich rovněž lahve a kamení.

Lidé na party přijeli z celé země i ze zahraničí. Konala se v prázdném skladu, který vlastní firma zabývající se skladováním zboží.

Podobné akce byly v plánu po celé zemi. Jsou ale zakázané, v zemi platí zákaz vycházení od dvacáté hodiny. Ani na oslavy Nového roku země nepovolila výjimku.

Úřady již začaly incident vyšetřovat. Budou se zabývat zejména organizací ilegálního večírku a násilím, které účastníci vůči policii projevili.

Ještě v pátek kolem skladu stála auta s poznávacími značkami z celé země. Podle AFP na místě bylo ještě mnoho lidí. Někteří byli ze Španělska či Británie.

Ani rozestupy, ani roušky

Jeden z účastníků, muž jménem Jo z východofrancouzského regionu Alsasko, uvedl pro AFP, že se před večírkem sešli na parkovišti u nákupního centra. Nepřál si, aby byla jeho identita blíže specifikována. Konvoj pak pokračoval k městu Lieuron, policie se ho snažila zastavit. Sám Jo poznamenal, že jen málokdo dodržoval rozestupy.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin informoval na Twitteru o tom, že policie rozdávala odjíždějícím lidem pokuty. Organizátory čeká trestní oznámení. Ministr uvedl, že za nedodržování zákazu shromažďování a nošení roušek bylo uděleno 1225 pokut. Dále pak 420 pokut za jiné přestupky, z toho 225 za držení omamných látek.

Podobná, avšak menší party, se konala i ve městě Marseille. Podle policie party čítala na 300 osob. Tři organizátoři byli zatčeni.

V 15 departementech ve Francii od soboty platí zákaz vycházení od 18 hodin. Ve zbytku země zůstává zákaz od 20 hodin.

Obdobný večírek se stovkami účastníků se konal i nedaleko španělské Barcelony. Podle starosty města Llinars de Valles, kde se party konala, bylo na místě až tisíc lidí. Policie uvádí, že na místě bylo lidí 400. Na místě po příjezdu policie bylo kolem stovky osob. Zbylí odešli před příjezdem policie. Party měla trvat do pondělí. I přestože je v Katalánsku počet při shromažďování omezen na maximálně šest lidí.

Podívejte se, jak to na večírku v Lieuronu vypadalo:

Reklama

Doporučované