Hlavní obsah

Ve Francii lyžují i bez covidových pasů

Foto: Profimedia.cz

Ve francouzském středisku Val Thorens se už lyžuje.

Reklama

Nejvýše položené lyžařské středisko v Evropě Val Thorens otevřelo o víkendu třetinu svých vleků. Lyžaři i snowboardisté musejí mít sice ve frontách roušky, doklady o bezinfekčnosti ale Francouzi nevyžadují.

Článek

Češi, kteří si koupili lyžařský zájezd do Rakouska, mohou na tamní sjezdovky zapomenout, alespoň v nejbližších týdnech. Země vyhlásila lockdown, hotely i restaurace jsou zavřené a na sjezdovky mohou jedině místní. Francie ale ráda natěšené lyžaře přivítá, alespoň v tuto chvíli.

„Při rezervacích jsme si všimli, že lidé si skutečně chtějí zimu užít ve skupinách, s přáteli, s rodinou. A už se nemůžeme dočkat, až se vrátí!“ řekl serveru Franceinfo ředitel střediska Vincent Lalanne.

Středisko Val Thorens, jež uvádí nadmořskou výšku 3 230 metrů, přivítalo první lyžaře krásným slunečným počasím. Resort přišel ve snaze přitáhnout hodně návštěvníků se slevami – mladí lidé do 30 let mají lyžování o 25 procent levnější. Vedení střediska tak doufá, že se mu podaří alespoň částečně „zahojit“ škody z poslední sezony, kdy zůstaly vleky kvůli pandemii koronaviru uzavřené. Slevy platí nejenom v samotném Val Thorens, ale i v celé oblasti Třech údolí.

Návštěvníci musejí počítat s tím, že ve frontě na vleky musí mít nasazenou roušku. Na rozdíl od české povinnosti nosit respirátory používají Francouzi obvykle klasické chirurgické roušky. Potvrzení o bezinfekčnosti nicméně francouzské úřady nevyžadují – tedy v případě, že počet nakažených v zemi nepřesáhne hranici 200 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Pokud by k tomu došlo, potřebovali by covidový pas všichni lidé starší 12 let. V posledních dnech nicméně počty nakažených stoupají i ve Francii a mluvčí vlády Gabriel Attal v neděli označil zavedení covidových pasů v lyžařských resortech za „pravděpodobné“.

Potřebujeme jasná pravidla

V oboru ale nyní vládne nadšení – omezení v tuto chvíli neplatí a střediska se těší, že po dvou letech prakticky bez lyží vyrazí Francouzi i cizinci na hory v hojných počtech. „To, co potřebujeme, jsou jasná pravidla, a to jak pro personál, tak i pro návštěvníky. Podle nich se pak budeme řídit,“ okomentoval situaci Lalanne.

V dalších regionech, jako je Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), se lyžařské resorty otevřou o víkendu 4. prosince. Tamní podnikatelé se sice těší podobně jako ve Val Thorens, zároveň ale mají obavy z možné už páté vlny covidové epidemie. V regionu totiž statistiky hlásí 157 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Vůbec nejhorší situace je v départementu Bouches-du-Rhône.

Kromě toho řeší část středisek i problémy s chybějící pracovní silou – v posledních dvou sezonách kvůli zavřeným sjezdovkám část pracovníků odešla z oboru a teď budou u lanovek chybět.

Permanentky jako letenky nízkonákladovek

Část profesionálů v turistickém průmyslu sice podle deníku Le Progrès přiznává, že ceny se mírně zvednou, razantnějšímu zvýšení ale brání velká konkurence. Některá střediska, jako je například Aussois, Avoriaz nebo Val Cenis proto zavádějí takzvané dynamické tarify po vzoru nízkonákladových leteckých společností. Jinými slovy – čím dříve si permanentku koupíte, tím bude levnější. Ušetřit se tak v některých případech dá i 50 procent z ceny, naopak nákup na poslední chvíli se nepříjemně prodraží.

Zastavené sjezdovky přivedly v posledních dvou letech hodně sjezdařů i na běžky. Například Val Thorens jim proto letos nabídne nové zabezpečené trati, kromě toho mohou návštěvníci využít i nové venkovní kluziště nebo si půjčit takzvané fat bikes – elektrokola vhodná k ježdění po sněhu.

Lákavá je i šestikilometrová sáňkařská dráha zvaná Cosmojet, kdy se sjíždí z úpatí ledovce Péclet ve výši tři tisíce metrů. V případě večerních jízd je k dispozici i čelovka. Jedna jízda vyjde na 17 eur, tedy asi 430 korun.

Češi zájezdy kupují, spíše ale stálí klienti

Nynější lockdown v Rakousku by mohl znamenat vyšší zájem Čechů o lyžování právě ve Francii. Zatím to tak ale nevypadá, i když se zájezdy prodávají podle oslovených cestovek dobře: „O zájezdy do Francie je stabilní zájem, protože tamní střediska mají věrné klienty, kteří se sem pravidelně vrací. Momentální prodeje jsou tak srovnatelné s obdobím před covidem. Je vidět, že lidé, kteří loni nemohli odjet lyžovat, si to letos chtějí určitě vynahradit. Prodejům pomáhá i to, že covidová omezení nejsou tak výrazná jako v jiných zemích,“ řekl Seznam Zprávám Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Nev-Dama.

Klienti, kteří chtěli jet před Vánoci do Rakouska, se podle něj přesouvají spíš do Itálie. „Je to dané jednak vzdáleností a pak také tím, že do Itálie i Rakouska mohou lidé jet na předvánoční zkrácené termíny. Do Francie se naopak téměř výhradně jezdí na týdenní pobyt,“ vysvětluje Bezděk.

První dotazy zákazníků, kteří chtěli jet původně do Rakouska, zaznamenali v pražské cestovní kanceláři Skol. „Francie se prodává dobře, nějaký nárůst kvůli lockdownu v Rakousku ale nepociťujeme. Měl jsem tu asi dva dotazy klientů kvůli zavřenému Rakousku, uvažovali proto o Francii,“ říká její jednatel Petr Prouza.

Také Andrea Řezníčková, mluvčí cestovní agentury Invia, si myslí, že se kvůli rakouskému lockdownu Češi na Francii nijak nepřeorientovali: „Lockdown v Rakousku má trvat deset až 20 dní. Většina Čechů, kteří mají koupené Rakousko, tam chce jet až na Vánoce nebo později. Vyčkávají a budou doufat, že to vyjde,“ soudí Řezníčková.

Reklama

Doporučované