Hlavní obsah

Ve Francii se zřítila stíhačka. Katapultovaný pilot uvázl na drátech vysokého napětí

Bez komenáře: Záběry z místa, kde se u francouzského města Pluvinger zřítil vojenský letoun.Video: Reuters

 

Reklama

Dvě hodiny musel belgický pilot čekat, než ho záchranáři vysvobodili z drátů vysokého napětí. Do nich se jeden ze dvou členů posádky zamotal poté, co se oba katapultovali z belgické stíhačky F-16. Ta se ze zatím neznámých důvodů zřítila u západofrancouzského města Pluvinger.

Článek

Piloti během letu, který směřoval z belgické letecké základny Florennes na vojenské letiště ve francouzském Lorientu, hlásili „technickou závadu na motoru”. Oběma pilotům se podařilo katapultovat ještě před zřícením stroje.

Padák jednoho z pilotů se však při sestupu zamotal do drátů vysokého napětí a voják na nich zůstal přes dvě hodiny viset.

Majitel blízkého domu Ludovic Kauffer popsal, že stroj při pádu jedním křídlem strhl kus střechy a poškodil fasádu budovy. Následně se zřítil do nedalekého pole. Muž byl v době incidentu v práci, v domě se ale nacházeli jeho rodiče. „Moje matka i otec jsou v šoku. Nejdůležitější ale je, že jsou všichni v pořádku,” uvedl Kauffer pro agenturu AP.

V oblasti, kde katapultovaný pilot uvázl na drátech elektrického vedení, záchranáři vypnuli proud a poté ho vyprostili. Následně pilota pro jistotu odvezli do nemocnice na prohlídku. Oba vojáci utrpěli podle informací belgického vojenského letectva menší zranění, jinak jsou ale v pořádku.

Na místě v době záchrany pilota zasahovalo podle tamní policejní mluvčí okolo stovky policejních důstojníků. Ti příčinu zřícení stíhačky nadále vyšetřují.

Vedení departementu Morbihan během záchranné akce mobilizovalo 40 hasičů a 20 hasičských vozů a z bezpečnostních důvodů evakuovalo celkem 15 lidí z osmi domů.

Reklama

Doporučované