Hlavní obsah

Ve Francii vrcholí vlna veder, poprvé tam naměřili 45 stupňů

Ve Francii padl historický teplotní rekord.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Ve Francii vrcholí vlna veder a v pátek odpoledne padl historický teplotní rekord – u Marseille naměřili 44,3 stupně. Nový rekord ale vydržel asi jen hodinu. Nedaleko Montpellieru padla hranice 45 stupňů.

Článek

Aktuální vlna veder ve Francii posunula absolutní teplotní rekord pro tuto zemi nad hranici 45 stupňů. Necelou hodinu poté, co bylo překonáno maximum platné od roku 2003, se historické tabulky přepisovaly znovu, když v obci Villevieille nedaleko Montpellieru naměřili 45,1 stupně Celsia. Vlna veder dnes ve Francii vrcholí, tisíce škol kvůli tomu zrušily výuku.

„V 15:00 bylo ve Villevieille 45,1 stupně, poprvé byl ve Francii překročen práh 45 stupňů,“ napsal na twitteru pracovník francouzské meteorologické služby Météo France Etienne Kapikian. Do dneška představovalo nejvyšší hodnotu naměřenou ve Francii 44,1 stupně Celsia ze srpna 2003.

Lokální historická maxima hlásila řada míst už ve čtvrtek, tak teplo jako dnes ale v zemi galského kohouta nikdy nebylo, napsal web franceinfo. Poprvé kvůli vedru vstoupil v platnost nejvyšší stupeň meteorologické výstrahy, a to v okolí měst Marseille a Montpellier.

„Tato vlna veder je výjimečná svou intenzitou a také tím, jak brzy přišla,“ řekl novinářům francouzský premiér Édouard Philippe. „Přijali jsme opatření pro ty nejzranitelnější osoby. Ale vzhledem k intenzitě vedra se dnes musí mít na pozoru celé obyvatelstvo,“ dodal.

Kvůli možnému ohrožení zdraví žáků dnes částečně nebo úplně zrušilo výuku na 4000 francouzských škol. Ruší se i různé kulturní události, úřady rozdávají lahve s vodou a Paříž, Lyon či Marseille zakázaly provoz starších vozidel kvůli znečištění ovzduší, které se při vedrech ještě zhoršuje.

Vedra způsobená příchodem teplého vzduchu ze Sahary zatím nepolevují ani v sousedním Španělsku, kde v důsledku horka zahynuli dva lidé. V Andalusii na jihu země zemřel 17letý mladík, když se po práci na zahradě šel zchladit do bazénu. Ve Valladolidu na severu Španělska podlehl úžehu už ve čtvrtek 93letý muž.

Na severovýchodě v Katalánsku pak hasiči stále bojují s lesním požárem, který spálil území o rozloze přes 5000 hektarů. Stále se jim nedaří živel dostat ze všech stran pod kontrolu, práce podle velitele katalánských hasičů Davida Borrella komplikují teplotní maxima kolem 44 stupňů a velmi nízká vlhkost. Podle místních médií požár vznikl zřejmě na slepičí farmě, kde se nejspíš vznítil špatně uskladněný hnůj.

Reklama

Doporučované