Hlavní obsah

Ve Francii začíná soud s obviněnými za Charlie Hebdo. Hlavní viníci chybí

Foto: Profimedia.cz

Umělec Christian Guemy takto ztvárnil zavražděné členy redakce časopisu Charlie Hebdo.

Reklama

Pět a půl roku museli pozůstalí a oběti teroristických atentátů z roku 2015 v Paříži čekat na soudní proces. Hlavní viníci útoků jsou po smrti, přítomní obžalovaní čelí obvinění ze spoluúčasti na zločinném teroristickém spolčení.

Článek

Tři lednové dny v roce 2015 otřásly nejen celou Francií, ale i Evropou. Země galského kohouta zažila horor, během něhož povraždili islamističtí teroristé 17 lidí včetně novinářů satirického týdeníku Charlie Hebdo.

Soudní proces, který dnes začíná na severozápadě Paříže, potrvá až do 10. listopadu. Vzhledem k tomu, že tři hlavní zabijáci jsou už po smrti, stane před tribunálem jen 11 islamistů (tři budou souzeni v nepřítomnosti) obviněných ze spoluúčasti nebo z teroristického spolčení. I za spoluúčast ale mohou padnout tresty doživotního vězení.

Ticho, krev a prach

„Nikdy nezapomenu ticho a pach, v němž se mísila krev s prachem, který ovládl budovu. Došel jsem až ke vstupu do redakce, kam samozřejmě nebylo možné vejít. Byl to skutečný masakr, spíš než scéna zločinu to bylo jako scéna z války. Nikdy na to nezapomenu,“ líčil hrůzný zážitek z místa zločinu tehdejší prokurátor François Molins.

Všechno začalo 7. ledna ráno, kdy do redakce Charlie Hebdo vtrhli bratři Chérif a Saïd Kouachiové a postříleli 12 bezbranných lidí. Následující den zabil Amédy Coulibaly městskou policistku v Montrouge nedaleko Paříže a 9. ledna na východě Paříže zavraždil další čtyři lidi poté, co obsadil židovský supermarket Hyper Cacher a nakupující i personál vzal jako rukojmí.

Zatímco Coulibalyho zneškodnili policisté při zásahu přímo v obchodu, bratři Kouachiové uprchli na sever Francie, kde je nakonec policisté objevili a při následném boji zabili v tiskárně ve městě Dammartin-en-Goële.

Výpovědi poprvé zachytí kamera

Navzdory smrti hlavních pachatelů atentátů se o dnes začínajícím procesu mluví jako o historickém: naplánováno je 49 dní soudních slyšení, přítomno bude víc než devět desítek advokátů a soudci se musejí prokousat celkem 1710 procedurálními svazky. Na proces se akreditovalo 90 různých médií, z toho 27 zahraničních.

Na organizaci procesu se výrazně podepsala pandemie koronaviru, kvůli níž se snížila kapacita sálů na polovinu. Koronavirus ale nijak neovlivnil bezpečnostní opatření - všichni přítomní budou do sálu vpuštěni pouze po projití rámem s detektorem kovů. Vůbec poprvé pak bude soud s teroristy natáčen na kameru - zveřejňování záznamu sice francouzské zákony zakazují, ve výjimečných případech veřejného zájmu ale lze udělat výjimku.

Mezi třemi výše zmíněnými, kteří budou souzeni v nepřítomnosti, figurují bratři Mehdi a Mohamed Belhoucinové, kteří odjeli jen pár dní před atentáty do Sýrie. Už několik zdrojů informovalo o jejich smrti, ta ale stále nebyla potvrzena.

Džihádistka, která zradikalizovala manžela

Jak píše deník Le Monde, nad procesem se vznáší stín Hayat Boumedienneové, která se pro zločinný chalífát stala symbolem ženského džihádu. Boumedienneová byla partnerkou Coulibalyho, vraha z židovského supermarketu, a o připravovaném útoku podle všeho dobře věděla, a dokonce sama nejspíš přispěla k radikalizaci svého muže, který byl původně jen obyčejným recidivistou z předměstí. Právě na její jméno si islamisté pronajali vozy, které později prodali a z utržených peněz financovali nákup zbraní. Těsně před útoky se i jí podařilo utéci na syrsko-irácké pomezí, kde se později stala „hvězdou“ džihádistické propagandy.

Boumedienneová, jejíž snímek v bikinách z dovolené s Coulibalym oblétl Evropu, si oblékla nikáb a se samopalem v ruce pózovala v internetovém magazínu Dábiq, kde šířil zločinný chalífát, tzv. Islámský stát, nenávist a vyzýval k útokům proti západním cílům.

V průběhu posledních let přicházely z iráckých i syrských zdrojů zprávy o tom, že Boumedienneová zahynula při spojeneckém bombardování, poslední zpráva letos na jaře ale hovoří jinak - 31letá teroristka je živá a na svobodě. Ani toto tvrzení, s nímž jako první přišla francouzská stanice France 2, nelze ověřit. Žena podle něj uprchla ze syrského uprchlického tábora al-Húl, kde Syrské demokratické síly (SDF) drží rodiny džihádistů přesunuté z území někdejšího chalífátu.

Reklama

Doporučované