Hlavní obsah

Ve Francii znovu vypukly násilné protesty proti brutalitě policie

Protesty proti policejní brutalitě pokračují.

 

Reklama

Podle pařížské policejní prefektury se na předměstí Bobigny shromáždilo asi 2000 lidí, aby podpořili mladíka, který se údajně stal obětí policejního násilí.

Článek

Téměř dva tisíce lidí se dnes sešly na protest proti policejnímu násilí na pařížském předměstí Bobigny. Ačkoli původně mělo jít o poklidnou akci, protesty se neobešly bez výtržností. Někteří přítomní začali na policisty házet různé předměty a napadat je. Také podpalovali auta a kontejnery na odpadky.

„Několik vozidel bylo podpáleno a policisté museli zasáhnout kvůli záchraně malého dítěte uvězněného v hořícím vozidle," uvedla v prohlášení prefektura.

Protesty proti policejní brutalitě, které trvají již několik dní a odehrávají se na více místech, vyvolalo znásilnění 22letého mladíka francouzským policistou, jemuž asistovali další tři kolegové.

K činu došlo, když policie vyšetřovala drogové dealery. Chtěla zatknout Thea, ale on se začal bránit. Policisté na něj použili slzný plyn a teleskopický obušek.

Mladík utrpěl těžká zranění konečníku, jež si vyžádala chirurgický zákrok. Zároveň došlo ke zranění hlavy a obličeje, která si vynutila pracovní neschopnost na 60 dní.

„Řekli mi, abych dal ruce za záda. Nasadili mi pouta a pak mi nařídili, abych si sedl. Nastříkali mi do očí slzný plyn a ucítil jsem intenzivní bolest v hýždích. Kalhoty jsem měl stažené a měl jsem velké bolesti,” uvedl Theo.

Policisté byli posléze zatčeni.

Reklama

Související témata:

Doporučované