Hlavní obsah
Online

Ve francouzském Lyonu vybouchla bomba

Bomba vybouchla ve městě Lyon.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Podle informací webu Le Figaro výbuch zranil třináct lidí, včetně osmileté dívky. Záchranáři jich do nemocnice odvezli jedenáct.

Článek

V centru francouzského města Lyon dnes explodovala zřejmě podomácku vyrobená bomba. Při explozi bylo zraněno nejméně osm lidí. Policie pátrá po přibližně třicetiletém muži, který na lyonskou pěší zónu bombu přinesl. Prezident Emmanuel Macron označil incident za útok bez obětí na životech. Podle francouzského ministerstva vnitra nejsou zranění vážná. Případ začalo vyšetřovat protiteroristické oddělení pařížské prokuratury.

Podezřelý balíček vybuchl na pěší ulici Victora Huga plné obchodů a restaurací okolo 17:30 SELČ. Mezi lidmi, které bomba zranila, je podle médií i osmiletá dívka. Okolí výbuchu je plné policejních vozů včetně zvláštních jednotek. Přístup do okolních ulic policie uzavřela, mimo provoz jsou okolní stanice metra. Na místo vyrazil z Paříže zvláštní protiteroristický tým tamní prokuratury. Okolí exploze je podle agentury AFP evakuováno a pěší zónu hlídají policisté.

Vývoj události sledujeme online

  • Konec online sledování událostí

  • Ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová: „Je moc brzy označovat výbuch za teroristický útok”

    „Ano, vyšetřování se ujalo protiteroristické oddělení kanceláře pařížského prokurátora, který začal vyšetřovat pro ‚asociaci teroristických činů’, ale musíme počkat na jeho výsledek. Ten bude směřován soudní policii, aby vyšetřování ověřila,“ řekla francouzská ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová televizi BFMTV s tím, že je příliš brzy explozi označovat za teroristický útok.

  • Prezident Emmanuel Macron se vyjádřil na svém Twitteru

    „Myslím na zraněné při explozi v Lyonu, na jejich rodiny, které byly zasaženy násilím spáchaném na jejich blízkých a na celý Lyon. Jsme na vaší straně,“ napsal na svůj Twitter francouzský prezident.

  • Bombu měl na pěší zónu donést tento muž

    Policie pátrá po přibližně třicetiletém muži, který měl na lyonskou pěší zónu bombu přinést. Podle záběrů bezpečnostních kamer určila pravděpodobného pachatele a jeho přibližný věk, přesnou identitu však kvůli nízké kvalitě záznamu podle médií nezjistila. Jeho fotografii zveřejnila agentura Reuters.

    Foto: Reuters

    Podezřelý viník výbuchu.

  • Úřady vyvrátily spekulace o dalších výbuších ve městě

    Na sociálních sítích se objevují dohady o dalších explozích v jiných částech města. Úřad prefekta to vyvrátil a poprosil, aby lidé nešířili dezinformace.

  • Policie uzavřela několik stanic metra

    V okolí místa výbuchu policie uzavřela několik stanic metra. Napsala to na svůj Twitter.

  • Ministr vnitra jede na místo výbuchu

    Podle nejnovějších zpráv deníku Le Figaro se ministr vnitra Christophe Castaner vydal na místo výbuchu.

  • Ministr vnitra nařídil zvýšení bezpečnostních opatření

    „V reakci na explozi v Lyonu jsem poslal pokyny pro zvýšení ostrahy na místech veřejného, sportovního, kulturního a náboženského dění,“ napsal francouzský ministr vnitra Christophe Castaner na svůj Twitter.

  • 13 zraněných, 11 hospitalizováno

    Podle nejnovějších informací deníku Le Figaro bylo v blízkosti exploze třináct lidí, jedenáct z nich záchranáři odvezli do nemocnice.

  • Na Twitteru se vyjádřila Marine Le Penová

    „Posílám svou podporu lidem zraněným při explozi v Lyonu. Všechny okolnosti tohoto teroristického útoku se budou muset prošetřit,“ napsala prezidentka Národního shromáždění na svůj Twitter.

  • Starosta městské části potvrdil, že šlo o úmyslný útok

    „Jsem tady, pár desítek metrů od místa výbuchu. O všechny zraněné včetně jedné osmileté dívky je díky skvělým schopnostem a rychlosti záchranářů postaráno,“ řekl Le Figaro starosta druhého distriktu Lyonu Denis Broliquier. Také upřesnil, že výbušninu někdo pohodil na ulici úmyslně. Na místě jsou pyrotechnici.

    Prezident Emmanuel Macron označil incident během živě vysílaného rozhovoru za útok bez obětí na životech.

    ‚Jsou tam zranění lidé a já bych proto pochopitelně rád věnoval myšlenku zraněným, jejich rodinám,“ řekl Macron v rozhovoru na videokanálu YouTube.

  • Vyšetřování se ujalo protiteroristické oddělení kanceláře pařížského prokurátora

    Vyšetřování se podle serveru Le Figaro ujalo protiteroristické oddělení kanceláře pařížského prokurátora.

  • Svědci slyšeli „velkou ránu“

    Podle webu Le Figaro svědci, kteří seděli v kavárně asi 300 metrů od místa výbuchu, slyšeli nejdříve velkou a potom menší ránu. „Pak jsme viděli, jak všichni běží k hlavnímu náměstí,“ řekli deníku.

Reklama

Hlavní zprávy