Hlavní obsah

Ve Frenštátě zdraží poplatek za odpad, z 650 na 670 korun ročně

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Obyvatelé Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku zaplatí v příštím roce za odvoz a zpracování odpadu 670 korun, tedy o 20 korun víc než letos. Schválili to zastupitelé města.

Článek

Poplatek za odpad zvedal Frenštát i před rokem, tehdy o 60 korun. „Výše poplatku zahrnuje jak skutečné výdaje města na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu, tak i náklady na další činnosti spojené s odpadem, jako je skládkovné, provoz sběrného dvora, likvidace černých skládek, bioodpad, nebezpečný odpad či separace odpadu,“ uvedla mluvčí frenštátské radnice Iva Vašendová.

Do výše poplatku se promítají také příjmy za separaci obalového odpadu, za prodej železného šrotu a za zpětný odběr elektrozařízení.

„Obyvatelé Frenštátu zaplatí za odpad tolik, kolik ho vyprodukují,“ uvedl místostarosta Jiří Unruh (Nezávislí pro Frenštát). Už nyní je podle něj zřejmé, že odpad bude v příštím roce stát město více, než kolik vybere. „Vyplývá to z nového zákona o odpadech. Máme signály, že komodity zdražují, náklady na skládkovné porostou a výkup tříděného odpadu klesá, takže příjmy budou nižší,“ uvedl Unruh.

Část separovaného plastu podle něj končí ve spalovnách, protože pro něj není využití, stejně jako pro papírové kartony, za jejichž odběr musí město platit. „Chtěl bych apelovat na obyvatele, aby více třídili a zejména biologický odpad dávali do příslušných kontejnerů. Mým snem je, aby každý majitel rodinného domu a každá zahrádka měla kompostér,“ uvedl místostarosta. Ve Frenštátě bylo zatím rozdáno 800 kompostérů, což je podle něj pro město jeho velikosti zoufale málo. Frenštát má přes 10.700 obyvatel.

Reklama

Doporučované