Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku přibude zeleň za dva miliony korun

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Frýdku-Místku letos přibude 300 stromů a 1500 keřů zhruba za dva miliony korun. Část zeleně nechalo město vysadit už na jaře. Ještě na podzim bude ve městě vysázeno 200 okrasných a ovocných dřevin.

Článek

Nová zeleň bude na sídlištích, v parcích i na hřbitovech. „Město každoročně vysazuje ve veřejné zeleni stovky nových stromů a keřů, které zvyšují kvalitu životního prostředí. V loňském roce byly vysazeny na dvě stovky stromů a 2000 keřů,“ připomněla mluvčí magistrátu Jana Matějíková. Veřejnou zeleň podle ní tvoří převážně stromy listnaté, které se v městském prostředí lépe adaptují. Zároveň lépe zachycují prach, snižují hluk a v horkých letních dnech plní funkci přírodní klimatizace.

Letos na jaře už technické služby vysadily velkou část keřů a také jehličnatých stromů a nyní s výsadbou pokračují. „Se sázením začali naši zaměstnanci o něco později, než bylo v plánu. Pěstitelské školky se v návaznosti na počasí s expedicí vzrostlejších stromů opozdily. Sazenice byly příliš olistěny, protože říjnových mrazíků bylo poskromnu. Nicméně nyní již výsadba běží na plné obrátky,“ řekl předseda představenstva technických služeb Jaromír Kohut.

Do konce listopadu bude například v Bruzovské ulici obnoveno stromořadí, které bylo v majetku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a město do něj nemohlo zasahovat. „Začátkem roku jsme pozemky včetně stromů od úřadu získali do své správy a nyní je dáváme do pořádku. Většina stromů byla ve špatném stavu, hrozilo jejich vyvrácení, padání větví a podobně. Proto byly vykáceny a místo nich budou nyní vysazeny na tři desítky nových stromů. Keře jsme původně chtěli jen zmladit, ale nakonec jsme je kvůli jejich špatnému stavu odstranili s tím, že na jaře je nahradí keře nové,“ uvedl primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Podle primátora je stále složitější najít vhodná místa pro výsadbu. Stromy se totiž nesmí sázet například v ochranných pásmech plynovodů, horkovodů a dalších sítí. „Stromy ve městě jsou ale důležité, proto nabízíme občanům vysadit je na náklady města na soukromých pozemcích a zahradách,“ dodal primátor. Letos bylo takto vysazeno 25 stromů. Žadatelé si mohli vybrat stromy okrasné jehličnaté i listnaté anebo ovocné.

Reklama

Doporučované