Hlavní obsah

Ve Frýdlantu připravují stavbu nové cyklostezky kolem zámku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Výstavbu nové stezky pro pěší a cyklisty kolem zámku připravují ve Frýdlantu na Liberecku.

Článek

Stezka podél Bělíkovy a Zámecké ulice je velmi potřebná, a to jak s ohledem na bezpečnost místních, turistů a cyklistů, tak s ohledem na bezpečí studentů místní Střední školy hospodářské a lesnické, řekl dnes ČTK starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Přípravu projektu, který podpořil Liberecký kraj, zkomplikovala podle něj jednání s vlastníky dotčených pozemků.

Podpora rozvoje cyklodopravy patří k prioritám Libereckého kraje. V současné době je v kraji zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Greenway Jizera, ale také Jizerská magistrála, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. I když cyklotras přibývá, často využívají už existující komunikace. Snahou je proto cyklisty od motorové dopravy oddělit.

Právě to je úkolem i stezky, kterou připravují ve Frýdlantu. Trasa dlouhá bezmála 700 metrů a tři metry široká by podle Milana Kysely z investičního oddělení města měla začínat u sídliště v Bělíkově ulici, povede podél hospodářské a lesnické školy a naváže na cyklostezku pod Supím vrchem. Na její přípravě pracují ve Frýdlantu už od roku 2017, kdy radnice požádala o dotaci na přípravu projektu, získala 117.000 korun.

Kvůli složitým jednáním s vlastníky sousedních pozemků se ale příprava projektu protáhla na více než dva roky, dokončena byla až letos v červenci. Radnice se teď chystá požádat o stavební povolení a v říjnu plánuje předložit také žádost o dotaci na výstavbu stezky do evropských fondů. „Pokud vše půjde podle plánu, věřím, že už v příštím roce bychom se konečně mohli dostat k samotné realizaci akce,“ dodal Ramzer.

Reklama

Doporučované