Hlavní obsah

Stát nemá přehled o tom, jak se šíří covid ve školách

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Ucelený veřejný přehled o tom, kolik škol zasáhl koronavirus, neexistuje. Informace z hygienických stanic jsou roztříštěné.

Reklama

V Moravskoslezském kraji se nyní s koronavirem potýká téměř 60 procent středních škol a třetina škol základních. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak jsou na tom žáci a studenti v dalších regionech České republiky.

Článek

Zjistit, kolik škol, tříd a žáků a studentů se nyní nachází v karanténě v jednotlivých krajích je v tuto chvíli prakticky nemožné. Ministerstvo zdravotnictví tyto údaje nepublikuje – přehled mají mít krajské hygienické stanice. Ukazuje se však, že ne každá hygiena je eviduje.

Například Moravskoslezský kraj přehledy má a poskytuje je okamžitě na požádání. Seznam Zprávám je hygiena poskytla už v říjnu, můžeme tedy porovnat, jak se situace vyvíjí.

Ze třetiny středních a šestiny základních škol se nyní stala už více než polovina středních a třetina základních škol, kde se aktuálně řeší alespoň jeden případ koronaviru. Jinými slovy oproti polovině října jsou počty škol, kde je někdo v karanténě, nyní dvojnásobné.

Doporučení úplně uzavřít některou ze škol zatím hygienická stanice nevydala.

Ministerstvo zdravotnictví: Dnes zveřejníme data

Kromě Moravskoslezského kraje se Seznam Zprávám podařilo získat data o školách v karanténě ještě za kraj Středočeský a Ústecký. Zatím poslední data poskytla také Praha, ta jsou ovšem aktuální k 24. říjnu.

Hygiena Plzeňského kraje podle svých slov data o školách a třídách neeviduje, a tedy je nemůže ani poskytnout. Podání informací o počtech žáků v karanténě pak podléhá schvalovacímu procesu přes ředitelství stanice.

Ministerstvo zdravotnictví data rovněž neposkytlo s tím, že tiskový odbor zjišťoval, zda údaje vůbec mají. Nakonec se redakci Seznam Zpráv ozvali se sdělením, že dnes tyto statistiky společně s Ministerstvem školství zveřejní. „Nechtějte po mně vědět, ve který čas přesně to bude, ale bude to ve čtvrtek,“ řekla Martina Čovbanová z tiskového odboru Ministerstva zdravotnictví.

Kdo si vede statistiky? Nevíme

Do této chvíle data publikovaná zatím nejsou a panuje nejasnost, kdo by je vlastně měl evidovat. Některé oslovené hygienické stanice uvedly, že zhruba do léta (bez bližšího časového určení) měly od Ministerstva zdravotnictví povinnost zasílat mu tato data každý týden. Od září ale tato povinnost měla zaniknout a některé stanice je evidují dál, některé nikoli.

Část z nich je přesvědčena, že by data mělo mít Ministerstvo školství. „Co se týče karantén ve školách, je potřeba se obrátit na Ministerstvo zdravotnictví, potažmo na hlavní hygieničku,“ řekla však Seznam Zprávám mluvčí úřadu Aneta Lednová. „Jedná se o informace, které evidují jednotlivé krajské hygienické stanice, nikoli MŠMT.“

V tuto chvíli tedy známe situaci jen v Moravskoslezském, Středočeském, Ústeckém kraji a ke konci října v Praze. Další data redakce nadále shání.

Ústecký kraj úplně uzavřel čtyři školská zařízení

Základních škol, kde je nařízena karanténa, je nyní na Ústecku šestina, středních škol pětina.

Celkový počet žáků a studentů v karanténě je v těchto dnech více než 700, úplně uzavřená jsou čtyři školská zařízení.

Ve Středočeském kraji je sedm zavřených škol

Horší situace je ve středních Čechách, kde je nařízena karanténa téměř v polovině středních a ve 40 procentech základních škol.

V kraji je v tuto chvíli úplně uzavřeno sedm školských zařízení. Téměř deset tisíc žáků a studentů, což je zhruba dvanáctina z jejich celkového počtu v kraji, je momentálně v karanténě.

Praha hlásí covid v polovině škol

Podíl pražských středních škol, kde se ocitl někdo v karanténě, už překročil polovinu. A stejná situace je na školách základních, kde se jejich podíl polovině hodně přiblížil.

Nutno však vzít v potaz, že hygienická stanice data poskytla k 24. říjnu, takže v tuto chvíli bude situace jiná, pravděpodobně horší (s ohledem na rychlost šíření koronaviru v těchto dnech v hlavním městě). Počet žáků a studentů v karanténě činil více než 9 100 ze 136 tisíc, tedy téměř každý čtrnáctý. Žádnou kompletně uzavřenou školu do uvedeného data Praha nehlásila.

Reklama

Doporučované