Hlavní obsah

V obci zničené tornádem se začne s demolicemi. Domů na odpis přibylo

Foto: HZS KHK/Michal Fanta

Záběry ze zničených Mikulčic.

Reklama

Hlavní ulice v Mikulčicích je odklizená a všechny domy mají zajištěné střechy plachtami.

Článek

V Mikulčicích by v úterý měly začít první demolice domů poškozených čtvrtečním tornádem. ČTK to dnes řekla starostka Marta Otáhalová. Ve všech postižených obcích dnes pokračoval úklid sutin i zajišťování střech provizorními plachtami, někdo už mohl začít i s pokrýváním, řekli ČTK starostové.

V Mikulčicích dnes pracovali na přípravě domů k demolici. „Jsou hotové demoliční výměry, odpojovaly se vodoměry a plynoměry. Domů k demolici přibylo, včera jich bylo 30, dnes statik odhalil dalších 10 domů a u tří požádali lidé ještě o prověření. Domy, které jsou od statika potvrzené jako neobyvatelné, si bereme na starost, tam demolici zajistíme. S demolicemi se začne zítra (v úterý),“ řekla ČTK starostka.

Původní reportáž ze zasaženého regionu si přečtěte ZDE. Jak stát pomůže lidem, kteří přišli o domov, si můžete projít ZDE. Nemilosrdnou předpověď počasí, která opět hrozí kroupami a silnými bouřkami, pak naleznete ZDE.

Hlavní ulice v Mikulčicích je odklizená a všechny domy mají zajištěné střechy plachtami. Někteří lidé už začínají i s pokrýváním střech. Do obce navezly dva kamiony tašky i další stavební materiál.

Fotoreportáž ze zničených obcí, nejdete níže:

Úklid suti i polámaných stromů pokračoval v průběhu dneška také v hodonínské části Bažantnice a ve čtvrti Pánov, kde by mělo jít k zemi sedm domů. „Pokud vím, ze všech pět oblastí nakonec těch budov bude víc než stovka, ukazuje se to postupně, jak statici procházejí všechny budovy,“ podotkl místostarosta Hodonína Petr Buráň. Uklízelo se dnes zejména dřevo z polámaných stromů a dokončovalo se zajištění střech plachtami, meteorologové na úterý předpovídají další bouřky.

V Moravské Nové Vsi prohlídky budov statiky zatím stále pokračují, v úterý by měl být jistý počet domů určených k demolici. „Úředníci z města a kraje vydávají rozhodnutí a vydávají i potvrzení pro pojišťovny. Většina pojišťoven tady má stánek, takže lidé si rovnou mohou všechno vyřídit. Zítra (v úterý) by energetici měli začít obnovovat vysoké napětí,“ uvedl starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut.

Škoda na obecním i soukromém majetku zatím dosáhla 15 miliard korun, bouře a tornádo na Hodonínsku a Břeclavsku poničily na 1200 domů, zemřelo šest lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované