Hlavní obsah

Ve sbírce má vzácnější známku, než je modrý Mauritius. Teď vše prodává. „Nemám pokračovatele," říká český filatelista

Rozhovor s filatelistou Ludvíkem Pytlíčkem.

 

Reklama

Od svých deseti let sbíral známky. Unikátní sbírku nyní Ludvík Pytlíček prodává v aukci.

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý Ludvík Pytlíček ze Semil se sbírání známek věnuje celý svůj život. Vrcholů, kterých jako filatelista mohl dosáhnout, už dosáhl, a proto chce své dílo předat dál. „Mám pět dětí, ale nikdo z nich se o tohle nezajímá. Nemám pokračovatele," řekl Pytlíček v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Svoji sbírku plnou unikátů proto v následujícím roce nechá vydražit. Během nedělní aukce se už rozprodaly první kusy. Mezi nimi i nejznámější devítiblok Magyar Posta z roku 1919 za dva miliony korun. Aukční síň Burda Auction bude postupně dražit celou sbírku s pěti tisíci listy.

Součástí životní sbírky je také čtyřkorunová, původně rakousko-uherská zelená známka na žilkovaném papíře s obráceným přetiskem Pošta československá 1919. Je to unikát světového formátu. Významný český filatelista ji koncem 90. let získal za 2,6 milionu korun, odmítl prý i nabídku zahraničního zájemce na 19 milionů korun.

Čtyřiasedmdesátiletý Pytlíček měl v minulosti spory se Svazem českých filatelistů. Svaz na něj podal trestní oznámení poté, co prodal dopisy odzkoušené znalci, které ale nebyly v pořádku. Čelil podezření z toho, že obchodoval s padělky, soud ho ale později osvobodil. Pytlíček je členem elitního filatelistického klubu sběratelů rarit Club 100 de Monte Carlo de 1 Elité de la Philatelie.

Devítiblok Magyar Posta z roku 1919 byl v neděli vydražen za dva miliony korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované