Hlavní obsah

Ve Skiareálu Ještěd využili mrazů a pustili sněhová děla

Foto: město Liberec

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Skiareálu Ještěd v Liberci využili mrazivého počasí posledních dní a pustili sněhová děla. Zasněžuje se v horní části sjezdovek Nová Skalka a na Liberecké. Sněhová děla pustili v noci z pátku na sobotu a také v noci na dnešek.

Článek

V neděli přes den zasněžování kvůli úpravám na Nové Skalce přerušili. Pokud to ale počasí dovolí, bude zasněžování pokračovat. „Zasněžujeme v horních partiích, tam, kde jsou teploty a podmínky nejlepší,“ doplnil ředitel ještědského skiaráelu Jakub Hanuš. Dnes se teploty na Ještědu pohybují kolem minus tří stupňů. Podle předpovědí meteorologů by sice měly teploty mírně stoupat a držet se nad nulou a má také pršet, v oblastech nad 800 metrů by ale mělo sněžit. Na horách by tak mohl napadnout i přírodní sníh.

Na Ještědu od poloviny října intenzivně pracují na modernizaci areálu, která má přijít na 120 milionů korun. Nejvýraznější změnou je nová páteřní sjezdovka Nová Skalka, která je dlouhá přes 1,5 kilometru a široká 45 metrů. Nahradila původní sjezdovku širokou pouhých deset metrů. „Byl to velmi nebezpečný úsek. Viděli jsme, že spousta začátečnických lyžařů měla problém v odpoledních hodinách vůbec sjet zpátky na parkoviště,“ řekl Hanuš. Zatím má provizorní zasněžování. Moderní zasněžování a osvětlení pro večerní lyžování tam budou zavádět až příští rok.

Skiareál na Ještědu nabízí bezmála deset kilometrů sjezdových tratí, od prosince 2017 ho provozuje společnost TMR, která si ho od Liberce na deset let pronajala a na dalších deset let má opci. Do modernizace areálu plánuje provozovatel postupně investovat až 700 milionů korun.

Minulá sezona nebyla pro středisko dobrá, ovlivnilo ji hlavně nepříznivé počasí. Návštěvnost za minulou zimu byla na 40 procentech běžné sezony, což je pro Ještěd 65.000 až 70.000 lyžařů. Do konce listopadu nabízí středisko roční skipas na novou sezonu za 4990 korun a skipas na tři roky za 9990 korun.

Reklama

Doporučované